Povestea unei luptătoare: Dacă ajutăm pe cineva care are nevoie acum, poate că peste o jumătate de an o să primim înapoi fapta bună

Povestea unei luptătoare: Dacă ajutăm pe cineva care are nevoie acum, poate că peste o jumătate de an o să primim înapoi fapta bună

Nevoia de sânge este una care pulsează frenetic în spitalele din România. Sunt oameni cu boli cronice, care au nevoie constant de sânge în tratamentele lor și mai sunt și oameni care, în urma unui accident ori în timpul unei operații complicate, pierd sânge și au nevoie urgentă de lichidul dătător de viață.

Și, cum nu putem prevedea viitorul, nu știm niciodată când pe patul de spital ne putem afla noi sau cineva drag nouă. Tot ce putem să facem astăzi este să donăm, indiferent că o facem pentru o persoană anume sau, pur și simplu, pentru a contribui la refacerea rezervei de urgență. Și să avem încredere că binele pe care îl facem ni se întoarce înzecit.

ADVERTISING

Spotmedia.ro susține, prin acest articol, campania de donare de sânge MyBloodIsGold, organizată de comunitatea sportivă 321sport, în perioada 6-20 decembrie.

Hajnal Moldvai Fabian este o luptătoare și a acceptat să vorbească pentru spotmedia.ro despre povestea ei, despre cum viața te aduce uneori acolo unde nu ai vrea să ajungi vreodată: acolo unde următoarea ta respirație depinde de numărul de litri de sânge aflați pe stocul spitalelor.

De la artă la supraviețuire

De profesie pictor decorator și de loc din Câmpia Turzii, ea a lucrat ani de zile în mirosul greu și toxic al vopselelor pe bază de plumb. În 2004, însă, a trebuit să renunțe la munca pe care o făcea cu plăcere după ce s-a îmbolnăvit.

101376298_3080959091996692_5080197548044451840_n
Foto: Facebook/Hajnal Moldvai Fabian

”(…) de la o pleurezie pulmonară am făcut o meningoencefalită acută. Starea cea mai urâtă. Mi-au trebuit 11 ani ca să mă vindec, să fiu aptă de muncă”, povestește ea.

ADVERTISING

După 11 ani a luat-o de la capăt. Nu s-a mai putut întoarce în mediul în care lucrase, nu mai suporta nici măcar mirosul. A căutat să facă o meserie care să-i aducă plăcere și o stare de bine.

12119914_961391953953427_2544476599478651108_o
Foto: Facebook/Hajnal Moldvai Fabian

”Am terminat o școală de masaj și am lucrat ca tehnician maseur câțiva ani, nu foarte mulți, vreo 2-3 ani, până iar m-am îmbolnăvit, până în 2018”, spune ea. Atunci au început bolile, iar în 2019 a aflat că suferă de cancer.

În 2021 a suferit o trombendarterectomie pulmonară, o intervenție pentru care bolnavii sunt transferați ”în afară”. Pentru că în România nu se poate realiza. În cazul său, transferul s-a făcut la Praga.

ADVERTISING

A fost vorba despre o intervenție foarte mare și complicată. ”Acolo, sigur, am primit (sânge - n.red). Pentru că am avut o sângerare mai mare față de ce s-au așteptat”, își amintește ea.

Ce ar însemna pentru un om să nu existe această resursă de sânge, care lipsește adesea în România?

”Cred că ar însemna viața. De fapt, sângele înseamnă viața”, spune cu vocea stinsă Hajnal Moldvai Fabian.

Pe măsură ce avansăm cu discuția, Hajnal își aduce aminte că, deși pentru ea nu a cerut ajutorul oamenilor, pentru tatăl său a existat o mobilizare exemplară, în rândul familiei și prietenilor, când a avut nevoie. Aceștia au donat în numele său. Astfel, a intrat pe un drum cu prioritate în primirea lichidului salvator, mai greu de găsit chiar decât aurul.

Cu zâmbetul pe buze vorbește și de gestul eroic făcut de fiul său, în vârstă de 24 de ani, care de la 19 ani a intrat într-o inițiativă a facultății și a donat sânge. ”Practic, el m-a ajutat indirect pe mine, acum”, spune ea.

Întrebată care ar fi mesajul său pentru fiecare dintre noi, Hajnal ne-a răspuns:

”Nu trebuie neapărat să ajutăm pe cineva anume. Doar așa, făcând o donare de sânge, cine știe când o să fie ajutat un membru al familiei noastre. Deci noi dacă ajutăm pe cineva care are nevoie acum poate că peste o jumătate de an o să primim înapoi fapta bună”, spune ea.

O donare de sânge salvează trei vieți

Alătură-te campaniei de donare de sânge MyBloodIsGold, organizată de comunitatea sportivă 321sport, în perioada 6-20 decembrie.

„Pe 6 decembrie ne vom uni forțele cu alte comunități de alergare din România, cu competiții de profil și cu lideri de opinie și vom transforma sângele în aur pentru că mulți oameni au mare nevoie de ajutorul nostru. O donare de sânge salvează trei vieți. Împreună, reușim să fim mai buni și mai puternici și să îi ajutăm pe cei care au cu adevărat nevoie de noi. Dacă nu puteți merge chiar pe 6 decembrie, donați oricând până pe 20 decembrie”, spune Radu Restivan, fondatorul 321sport.

Primele 300 de persoane care vor face dovada donării vor primi Kitul Donatorului. Pentru a-l primi, trebuie să faci o poză stickerului aplicat pe carnetul de donator și să o urci în acest formular: https://bit.ly/KitulDonatorului.

Cum și unde poți să donezi sânge

Oricine poate dona sânge, dacă este major, are peste 50 de kg, este sănătos și se încadrează în condițiile impuse de centrele de donare.

În ce privește condițiile pentru cei vaccinați antiCovid sau trecuți prin boală recent, dat fiind că trecem printr-o perioadă în care regulile se schimbă frecvent sau diferă de la județ la județ, cel mai bine ar fi să suni înainte la cel mai apropiat centru de donare. 

În România există cel puțin un centru în fiecare județ: https://www.donare-sange.ro/centre.