Are nevoie de transfuzie din trei în trei săptămâni și, fără sânge, viața ei se stinge încet: Cel mai mult am stat o lună jumătate cu hemoglobina mică

Are nevoie de transfuzie din trei în trei săptămâni și, fără sânge, viața ei se stinge încet: Cel mai mult am stat o lună jumătate cu hemoglobina mică
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Mihaela Duminică are 35 de ani și suferă de talasemie majoră. Ce înseamnă asta? Înseamnă că toată viața are nevoie de transfuzie de sânge, o dată la trei săptămâni, pentru a-și păstra hemoglobina în parametri normali. Și ca ea mai sunt cel puțin 100 de oameni din România.

Iar dacă până acum reușea să-și primească unitățile necesare, chiar și cu întârzieri de până la o săptămână, în ultimul an întârzierile au fost tot mai mari. Din cauza pandemiei, oamenii pur și simplu nu au mai ieșit să doneze.

”Au fost și momente în care am așteptat foarte mult pentru o pungă de sânge. Chiar acum de curând am așteptat 3 săptămâni. (…) Eram programată la trei săptămâni și am mai așteptat încă trei. Și a fost destul de greu, am ajuns cu hemoglobina 6, foarte, foarte rău”, povestește Mihaela Duminică pentru SpotMedia.ro.

”Intrasem deja în panică, încercam să-mi caut donatori.. Știam că n-o să fie foarte ușor (….)dacă nu sunt donatori fidelizați, nu te ajută foarte mult”, își spune ea povestea.

ADVERTISING

Are nevoie de fiecare dată de două unități, pungi de 250 de mililitri sau mai puțin.

„Cel mai mult am stat o lună jumătate cu hemoglobina mică… altfel, se întâmplă să stau și câte o săptămână de când sunt programată până primesc sânge”, povestește Mihaela. Iar ”hemoglobina mică” e puțin spus, atunci când valoarea ei ajunge la 6 și normalul este de 13.

Fără sânge, viața ei se stinge încet: ”Dacă scade hemoglobina sub 8, mă simt slăbită, fără putere, cu stări de somnolență, obosită”, povestește ea.

”Eu așa am trăit”

Așa a trăit: Boala i-a fost depistată la vârsta de 7 luni, încă de când era bebeluș. De atunci, viața ei primește un boost din trei în trei săptămâni pentru a decurge normal.

Dar nici normalitatea ei nu e aceeași ca cea pe care o cunoaștem noi.

Timpul a trecut, s-a angajat, dar atunci când ai o condiție specială rareori găsești înțelegere pe piața muncii. A încercat să își croiască drumul spre o carieră, dar nu știa niciodată când va primi sângele de care avea nevoie: deși era programată într-o dată, de multe ori era anunțată că ”astăzi nu e sânge” și era nevoită să revină a doua zi.

ADVERTISING

”Momentan nu mai lucrez, am lucrat în contabilitate câțiva ani. A fost destul de greu pentru că depindeam de zilele libere, de faptul că nu aveam mereu zile libere și că nu aveam mereu sânge și trebuia să merg o zi după alta…”, spune ea.

Lipsa de înțelegere și apariția altor probleme de sănătate au făcut-o, așadar, să renunțe la locul de muncă.

Iar încrederea ei nu se mai îndreaptă nici spre autorități, nici spre oameni. De prea multe ori a fost refuzată în față, atunci când i-a îndemnat pe oameni să meargă să doneze.

”Sincer, mi se pare că mergem din ce în ce mai rău. Să fie oamenii mai deschiși la suferința altora, la donare.. Oamenii spun ”parcă te ajut eu pe tine, că oricum nu te ajut”.

Dar poate vii tu, mai vine încă unul, poate totuși…

Am mers undeva la un șantier, erau foarte mulți muncitori și le-am zis: ”nu vreți să vă duceți și voi la donare de sânge?” Și nu au vrut”, povestește ea cu tristețe.

ADVERTISING

Întrebată ce îndemn ar avea totuși pentru fiecare dintre noi, ea a răspuns:

”Să meargă la donare, pentru că sunt foarte mulți oameni care au nevoie de sânge, mai ales pacienții cu talasemie care facem frecvent (transfuzii - n.red). Suntem în țară 100 și ceva de oameni, suntem destul de mulți. Noi chiar avem nevoie frecvent. Nu e vorba despre o intervenție, cum au spitalele nevoie… Noi avem nevoie din două în două săptămâni, unii la trei săptămâni, poate și mai des, depinde de starea fiecăruia”.

O donare de sânge salvează trei vieți

Alătură-te campaniei de donare de sânge MyBloodIsGold, organizată de comunitatea sportivă 321sport, în perioada 6-20 decembrie.

„Pe 6 decembrie ne vom uni forțele cu alte comunități de alergare din România, cu competiții de profil și cu lideri de opinie și vom transforma sângele în aur pentru că mulți oameni au mare nevoie de ajutorul nostru. O donare de sânge salvează trei vieți. Împreună, reușim să fim mai buni și mai puternici și să îi ajutăm pe cei care au cu adevărat nevoie de noi. Dacă nu puteți merge chiar pe 6 decembrie, donați oricând până pe 20 decembrie”, spune Radu Restivan, fondatorul 321sport.

Primele 300 de persoane care vor face dovada donării vor primi Kitul Donatorului. Pentru a-l primi, trebuie să faci o poză stickerului aplicat pe carnetul de donator și să o urci în acest formular: https://bit.ly/KitulDonatorului.

Cum și unde poți să donezi sânge

Sau mergi chiar astăzi și donează sânge. Cineva așteaptă ca viața lui să fie salvată de tine!

Oricine poate dona sânge, dacă este major, are peste 50 de kg, este sănătos și se încadrează în condițiile impuse de centrele de donare.

În ce privește condițiile pentru cei vaccinați anti-COVID sau trecuți prin boală recent, dat fiind că trecem printr-o perioadă în care regulile se schimbă frecvent sau diferă de la județ la județ, cel mai bine ar fi să suni înainte la cel mai apropiat centru de donare. 

În România există cel puțin un centru în fiecare județ: https://www.donare-sange.ro/centre.