Nicuşor Dan anunță că a început efectiv desființarea Companiei Turistica Bucureşti: Nu avea contracte cu nimeni, oamenii încasau salarii degeaba

Nicuşor Dan anunță că a început efectiv desființarea Companiei Turistica Bucureşti: Nu avea contracte cu nimeni, oamenii încasau salarii degeaba
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Nicuşor Dan, primarul Capitalei, a anunţat, miercuri seară, că în privinţa companiilor municipale „decizia e luată, ele vor fi desfiinţate”, iar pentru Compania Turistică Bucureşti „s-a început efectiv procedura de desfiinţare”, el arătând că această companie nu avea niciun contract.

„Nu avea contracte cu nimeni, trăiau angajaţii din capitalul social. 15 (salariaţi – n.r.) şi aveau şi un apartament închiriat destul de consistent, nu făceau nimic, aveau nişte chioşcuri, dar care nu au funcţionat începând cu pandemia, erau nişte chioşcuri de informare prin Bucureşti. Şi oamenii ăştia au încasat salarii degeaba”, a declarat Nicuşor Dan, la Digi 24.

ADVERTISING

Primăria plătește mai mult ca înainte

El a arătat că administraţia locală cheltuie pentru serviciile prestate de aceste companii mai mult cu 30-50 de procente faţă de cât plătea pentru aceleaşi servicii înainte de înfiinţarea companiilor municipale. 

"Problema companiilor trebuie privită global, în sensul că ele au fost înfiinţate, teoretic, pentru a presta mai ieftin nişte servicii publice, de exemplu iluminatul public sau îngrijirea arborilor din parcuri. Problema este, dacă noi ne uităm - punem înăuntru tot ce înseamnă salarii şi de directori şi de angajaţi - cât plăteam noi ca municipalitate înainte de aceste companii şi cât plătim după ce ele au fost înfiinţate şi vedem că pe multe sectoare plătim cu 30%, cu 40%, cu 50% mai mult. Ăsta este motivul pentru care ele trebuie desfiinţate”, a explicat Dan.

ADVERTISING

Nu sunt bani pentru a stinge datoriile

El a precizat că aceste cheltuieli vin pe fondul unor datorii deja existente la nivelul Primăriei Capitalei, de 2,5 miliarde lei, iar aici intervine o problemă în privinţa închiderii acestor companii.

"Ca să închizi o companie, trebuie să-i plăteşti datoriile, să-i pui deoparte oamenii, să vezi care sunt obiectele de inventar şi în momentul ăla s-a terminat. În momentul de faţă, noi nu avem fluxul de bani ca să putem să le stingem datoriile şi să putem să o ducem la zero, ăsta este obstacolul tehnic pe care îl întâmpinăm”, a afirmat Nicuşor Dan.

ADVERTISING

Înființate ”cu scop politic”

Edilul a susţinut că în spatele înfiinţării companiilor municipale "a existat un scop politic, fără îndoială: să plătească foarte bine nişte activişti de partid”.

El a arătat că structura de management în aceste companii este mult mai mare decât într-o "companie normală”, iar salariile, chiar şi cele ale angajaţilor de nivel mediu, sunt la rândul lor considerabil mai mari decât în companiile similare din piaţa privată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇