Edmond Niculuşcă, director adjunct al Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), afirmă că angajaţii Companiei Municipale Consolidări nu şi-au primit salariile din cauza managementului „defectuos” al societăţii.
Precizările vin după ce miercuri, Compania Municipală Consolidări transmitea că muncitorii pichetează şantierele şi sediul companiei, din cauza faptului că nu le-au fost plătite salariile, dar şi a incertitudinii legate de continuarea activităţii.
Într-o postare pe Facebook, Niculuşcă transmite că anterior mandatului său, în perioada 2018 - 2020, AMCCRS, instituţie subordonată Primăriei Capitalei, a încheiat 19 contracte cu Compania Municipală Consolidări, în valoare de 348.000.000 de lei.
Aceste 19 contracte se refereau la 19 şantiere de consolidare.
Potrivit lui Edmond Niculușcă, "în multe cazuri", aceste contracte "şi-au dublat şi chiar triplat" valoarea în timp, prin acte adiţionale.
De la milioane, la zeci de milioane
El oferă câteva exemple în acest sens:
- Strada Franceză 30: valoarea contractului iniţial a fost de aproximativ 7.000.000 lei. Prin acte adiţionale, această valoare a urcat la 20 de milioane de lei;
- Strada Spătarului 36: valoarea contractului iniţial a fost de 3.900.000 lei. Prin acte adiţionale, această valoare a urcat la aproximativ 9.000.000 lei;
- Strada Ştirbei Vodă 20: valoarea contractului iniţial a fost de 7.400.000 lei. Prin acte adiţionale, această valoare a urcat la aproximativ 12.000.000 lei.
”Oamenii să se întoarcă la casele lor, iar noi să ne recuperăm banii”
Edmond Niculușcă acuză Compania Municipală Consolidări că a blocat procedura de recepţie pentru trei şantiere finalizate înainte de pandemie, trimițând angajații în concediu fără plată.
"Azi putem vorbi despre cel puţin 3 şantiere finalizate încă de anul trecut, dinainte de pandemie, pentru care Compania Municipală tergiversează demararea recepţiei, pe care am solicitat-o încă din februarie anul acesta, pentru ca oamenii să se întoarcă în casele lor, iar noi să începem recuperarea banilor publici investiţi.
Compania a trimis o parte dintre angajaţi în concediu fără plată, tocmai pentru a bloca procedura de recepţie, iar în puţinele şantiere păstrate demonstrativ se lucrează fără diriginţi de şantier din noiembrie 2020.
Aşadar, lucrările se derulează fără o certificare conform legii.
Angajaţii Companiei Municipale care nu şi-au primit salariile sunt, din păcate, victimele unei caracatiţe asupra căreia, cel mai probabil, se va pronunţa justiţia", a precizat Edmond Niculuşcă.
Află mai multe despre acest conflict de la nivelul PMB: