Ministrul Mediului recomandă montarea centralelor pe lemne: Eu am de 22 de ani, nu e nicio rușine

Ministrul Mediului recomandă montarea centralelor pe lemne: Eu am de 22 de ani, nu e nicio rușine
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune că folosirea lemnelor pentru locuințe rămâne esențială și că e nevoie de un program social destinat celor care își încălzesc astfel casele, pentru că lemnul s-a scumpit.

Întrebat marți seara la Digi24 dacă recomandă montarea unei centrale pe lemne, în condițiile în care energia și gazul s-au scumpit foarte mult, Tanczos Barna a răspuns afirmativ și a dat propriul exemplu.

"Da, sigur. Fără doar și poate! Eu stau la țară. Am de 22 de ani centrală pe lemn, aceeași centrală adusă din Suedia. Am și centrală pe gaz, dar an de an facem căldură în casă bazându-ne pe centrală pe lemne. Lemnul provind din uscături sau fag, care nu se poate folosi pentru industrializare. E soluția ideală pentru mediul rural. Nu e nicio rușine.

ADVERTISING

În Austria, ei se bazează în continuare pe lemn, dar pe alte tehnologii, pe tocătură, pe pelerizare, automatizare, reduc foarte mult emisiile. E drumul pe care trebuie să mergem și noi.

Nu putem de azi pe mâine, ci pe un alt sistem național, pe alternativele care vin cu timpul. Și gazele care vin cu timpul și energia electrică va veni cu timpul și pompele de căldură pot apărea, dar încă o dată, nu vor înlocui de azi pe mâine centralele pe lemn", a explicat ministrul Mediului.

De altfel, săptămâna trecută, Tanczos Barna le-a vorbit omologilor săi europeni, reuniți la Amiens (Franța), despre cele aproximativ 3 milioane de case din România care depind de lemnul de foc, cerând ca problema politicilor de mediu să fie abordată ținând cont și de specificul local şi naţional al fiecărui stat.

ADVERTISING

"Sunt foarte multe state care nu vor renunța la lemnul de foc, această sursă regenerabilă care ocupă un loc important în balanța energetică în foarte multe state membre (ale Uniunii Europene - n.red.). Există o tendință sau o direcție a CE în sensul reducerii fosilului în balanță energetică, dar pentru încălzirea locuințelor lemnul este esențial. (...)

Și lemnul de foc s-a scumpit, dar trebuie să existe la nivel naţional un program social pentru lemn, trebuie să existe acest sprijin din partea statului pentru lemnul de foc, trebuie să existe o reţea bine dezvoltată de valorificare a lemnului astfel încât să nu fie foarte mulţi intermediari şi trebuie să investim foarte mult în eficienţa centralelor termice pe lemn. Trebuie să venim cu un program naţional pe acest domeniu", a subliniat Ministrul Mediului.

ADVERTISING

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) nu prevede nicio dispoziţie care să oblige autorităţile române să impună interzicerea încălzirii pe bază de lemne până în 2023, a precizat Reprezentanța Comisiei Europene la Bucureşti, după ce PSD lansase acest zvon.

Aceleași explicații veniseră anterior și de la fostul ministru USR Cristian Ghinea, care combătea, astfel, un fake news răspândit de social-democrați.

Ministrul Mediului declara în decembrie că la începutul acestui an va apărea un act normativ care să interzică instalarea de centrale termice individuale, în apartamentele noi.

„Pentru viitor propunerea mea este să nu mai permitem centralele individuale în blocurile noi. Vorbim strict de viitor și doar de construcțiile noi. Centrale doar la comun, la nivel de bloc sau scară și cu eliminarea fumului deasupra, la o înălțime de 40-50 de metri, care practic să ducă noxele cât mai departe de nivelul la care este cetățeanul. Aceasta este soluția peste tot în lume, de aceea, vedeți la centrale coșuri foarte înalte”, declara atunci Tanczos Barna, precizând însă că oamenii nu vor fi obligați să își dezinstaleze centralele individuale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇