Prezent la lucrările Consiliului Informal de Mediu, care a început joi în Amiens, Franţa, ministrul Mediului, Tanczos Barna a declarat că în România aproximativ 3 milioane de case depind de lemnul de foc, iar problematica pădurilor şi a lemnului în politicile de mediu trebuie abordată ținând cont de specificul local şi naţional al fiecărui stat.
Evenimentul a reunit miniştrii mediului din Uniunea Europeană şi a fost organizat sub egida Preşedinţiei franceze a Consiliului UE.
Temele abordate în cadrul reuniunii au vizat tranziţia spre o agricultură ecologică, implementarea Strategiei UE privind chimicalele, dar şi intervenţii pe tema produselor importate asociate defrişărilor.
De asemenea, delegaţia României a luat parte şi la o sesiune comună cu miniştrii energiei din Statele membre, în cadrul căreia au fost dezbătute subiecte precum: o tranziţie justă în atingerea obiectivelor de schimbări climatice, pădurile şi lemnul în politicile de mediu, schimbări climatice şi energie.
„Capacitatea lemnului recoltat de a sechestra carbonul are o importanţă semnificativă în atenuarea schimbărilor climatice şi în realizarea unei economii cu emisii zero. Cu toate acestea, este important să ţinem cont de specificul local şi naţional al fiecărui stat.
Aplicarea principiului utilizării în cascadă fără a ţine seama în mod corespunzător de circumstanţele naţionale poate exercita o presiune suplimentară asupra pădurilor şi poate avea ca rezultat o utilizare preponderent industrială a resurselor de lemn, cu un impact negativ semnificativ asupra aprovizionării pentru alte utilizări.
În România, aproximativ 3 milioane de case depind de lemnul de foc. În aceste condiţii, lemnul utilizat pentru încălzirea locuinţelor din zonele rurale, precum şi pentru practicile tradiţionale locale, ar trebui să beneficieze de o derogare de la acest principiu”, a spus ministrul Mediului, Barna Tánczos, în cadrul sesiunii comune cu miniştrii energiei din statele membre, în care s-a adus în discuţie problematica pădurilor şi a lemnului în politicile de mediu.
Pe tema produselor importate asociate defrişărilor, ministrul Barna Tánczos a amintit de noua versiune de monitorizare a trasabilităţii lemnului, SUMAL 2.0, pusă în practică la începutul anului trecut, care contribuie la descurajarea tăierilor ilegale şi aduce beneficii multiple sectorului forestier.
În cadrul sesiunii comune cu miniştrii energiei, ministrul român şi-a exprimat convingerea potrivit căreia costurile de tranziţie trebuie să fie accesibile şi contrabalansate de oportunităţi, pentru a nu pierde încrederea cetăţenilor şi a întreprinderilor.
”Trebuie să continuăm identificarea măsurilor adecvate pentru a preveni accentuarea sărăciei energetice şi a mobilităţii, pentru a preveni scurgerile de carbon şi pentru a evita ca piaţa carbonului să devină volatilă. Acest deziderat trebuie să meargă în paralel cu crearea de locuri de muncă verzi şi promovarea echitabilă a tranziţiei ecologice”, a spus ministrul.