Bucureștiul va contribui anul acesta la Fondul Național de Solidaritate în ceea ce privește cele 14 procente cu care fiecare primărie a contribuit ani de zile, a declarat, sâmbătă, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, în briefingul care a urmat ședinței de Guvern.
”Cu privire la bugetul Bucureștiului am avut o discuție în Coaliție. Din punctul meu de vedere, decizia cea mai importantă este că Bucureștiul contribuie la Fondul Național de Solidaritate în ceea ce privește cele 14 procente cu care fiecare primărie, indiferent cât e de mare sau cât e de mică, a contribuit ani de zile în acest fond de solidaritate, cu excepția Bucureștiului.
Este primul an când și-a dat Bucureștiul seama că țara are Capitală și nu Capitala are țară. Este un pas important. Din acest punct de vedere, cred că nici domnul Nicușor Dan (primarul Capitalei n.r.) nu are nimic de obiectat. Cel puțin în discuția telefonică pe care am avut-o, nu a avut obiecții cu privire la acest Fond de solidaritate”, a spus Tanczos Barna.
Acesta a subliniat că, în ceea ce privește împărțirea banilor pe sectoare, sau între Primăria Capitalei și primăriile de sector, aceasta a fost decizia Coaliției și rezultatele Referendumului vor fi luate în calcul în momentul în care se vor materializa printr-un act normativ.
”În privința împărțirii banilor pe sectoare sau a împărțirii banilor între PMB și sectoare, este decizia Coaliției. Orice referendum trebuie să se materializeze printr-un act normativ. În momentul în care Parlamentul va lua o decizie, printr-un act normativ, o lege, pe acest referendum, a doua zi, bugetul nu poate să facă altceva decât să ia pur și simplu textul din acel act normativ să-l treacă în bugetul de stat. Și acel text va fi foarte simplu: Primăria Generală București împarte banii. Până atunci, Coaliția a decis, Guvernul a propus și mergem cu această variantă în Parlament”, a explicat ministrul Finanțelor.
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a atras atenția că prin proiectul de buget elaborat de Coaliția de guvernare Primăria Capitalei ar urma să primească 4 miliarde de lei în 2025, o sumă cu un miliard de lei mai mică față de anul anterior.
Într-o conferință de presă susținută vineri la sediul PMB, edilul general a cerut Guvernului să modifice proiectul de buget, astfel încât acesta să fie în acord cu voința exprimată de către bucureșteni la referendumul din 24 noiembrie, iar împărțirea banilor pentru București să fie făcută de către Consiliul General, nu de către Parlament.