Deficitul bugetar este mai probabil să fie de 7,7% din PIB la final de 2025, peste ținta Guvernului de 7%, avertizează Consiliul Fiscal (CF) în opinia sa preliminară pentru bugetul anului în curs.
Bugetul a fost aprobat în ședință de guvern, sâmbătă, iar până joi ar urma să fie votat în Parlament.
- Guvernul a adoptat bugetul pe 2025: Ciolacu: Să promovăm firme și produse românești oriunde, chiar și pe TikTok! (Video)
- Ministrul Finanțelor: România a lăsat în urmă deja 7 state UE și suntem pe urcare, foarte aproape de Estonia (Video)
Consiliul Fiscal atrage atenția la riscurile provenind din subestimarea cheltuielilor cu dobânzile și a celor cu bunurile și serviciile, unde ar fi nevoie de alocări suplimentare în cuantum de 4,5 miliarde de lei, precum și la riscurile ce răsar din impactul deplin, pe tot anul 2025, al măsurii de recalculare a pensiilor, care a majorat semnificativ cheltuielile bugetare permanente în final de 2024, fapt ce complică procesul de consolidare fiscală.
Analiza realizată de Consiliul Fiscal privind bugetul anului 2025 este în linie cu cea din avizul negativ al CES (Consiliul Economic și Social) și conține critici relativ similare.
Avertismentele Consiliului Fiscal
Consiliul Fiscal subliniază că „ținta de 7% deficit în 2025 este foarte ambițioasă și cere măsuri atât pe partea de cheltuieli, cât și pe cea de venituri”, adică măsuri fiscale pentru majorarea încasărilor și reduceri de cheltuieli.
„Pe baza unei abordări prudente a prognozării veniturilor și cheltuielilor, CF apreciază construcția bugetară pentru anul 2025 compatibilă cu un deficit cash situat în jurul valorii de 7,7% din PIB”, se arată în opinia CF.
Pe partea de cheltuieli bugetare, Consiliul Fiscal a identificat un necesar suplimentar de alocări la nivelul cheltuielilor cu bunuri și servicii și cu dobânzile în cuantum de cel puțin 4,5 miliarde lei, reprezentând circa 0,2% din PIB. Totodată, arată instituția, există riscuri suplimentare cu privire la încadrarea în nivelurile proiectate pentru cheltuielile de personal și cele de asistență socială.
În plus, așa cum a arătat Consiliul Economic și Social în avizul negativ pentru buget, alocarea bugetară pentru schema de plafonare și compensare a prețurilor de energie nu acoperă nici măcar sumele ce trebuiesc plătite furnizorilor pentru 2024.
Pe partea pozitivă, Consiliul Fiscal afirmă că datele economice proiectate de Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP), respectiv cele privind dinamica PIB real, deflator PIB, inflație și coordonate ale pieței muncii, conduc la concluzia unei traiectorii plauzibile a acestor agregate pentru anul 2025.
O construcție bugetară bazată pe estimări nerealiste poate duce la repetarea situației din ultimii ani
O altă componentă ce ridică prognoza de deficit a CF comparativ cu cea a Guvernului este excluderea din calculul deficitului a veniturilor bugetare ipotetice care ar urma să intre la buget ca urmare a îmbunătățirii colectării de către ANAF. Aceste venituri sunt excluse pentru că sunt incerte și poartă un risc major de neîndeplinire, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani.
În consecință, în evaluarea sa privind bugetul public pentru anul 2025, CF vede venituri inferioare cu circa 9,7 miliarde de lei, reprezentând circa 0,5% din PIB, față de țintele asumate în proiectul de buget, exact cât este ținta trasată ANAF pentru îmbunătățirea colectării veniturilor bugetare.
De notat că ANAF a colectat în linie cu programul trasat în 2024, care a fost majorat pe parcursul anului, dar veniturile bugetare suplimentare care erau anticipate din digitalizare și programele de creștere a conformării voluntare (sisteme precum RO e-Factura, RO e-TVA, RO e-Transport, SAF-t) nu s-au materializat și au fost scoase în noiembrie din calculul deficitului.
Totodată, veniturile bugetare au fost sprijinite masiv în 2024 de creșterea consumului, care a majorat semnificativ intrările din TVA ale Guvernului.
Citeşte integral articolul Consiliul Fiscal – Opinia pe Buget: Construcția este compatibilă cu un deficit de 7,7%, nu cu 7%. Argumentele și avertismentele pe Curs de Guvernare