Limesul Dacic e cel mai lung sector de frontieră terestră romană din Europa (Foto). Dosarul a fost depus la UNESCO

Limesul Dacic e cel mai lung sector de frontieră terestră romană din Europa (Foto). Dosarul a fost depus la UNESCO

Muzeul Naţional de Istorie a României a anunţat că dosarul Limes Dacicus, rezultat al activităţii desfăşurate în cadrul Programului Naţional LIMES, a fost înaintat la UNESCO pe 31 ianuarie 2023.

Limesul Dacic, cel mai lung sector de frontieră terestră romană din Europa, a devenit de-a lungul existenţei provinciei un sistem defensiv foarte complex, cu caracter de unicat.

Echipa coordonată de Muzeul Naţional de Istorie, alături de specialişti de la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”, au pregătit documentaţia necesară pentru 27 dintre cele 80 de castre incluse în dosar, reprezentând un traseu de aproximativ 900 km, începând de la Drobeta până la Sucidava, apoi de-a lungul râului Oltului, de la vărsarea acestuia în Dunăre şi până la Hoghiz, incluzând şi aşa-numita linie transalutană, de la Râşnov până la Dunăre. 

image-6
Foto: limesromania.ro

O parte dintre siturile documentate nu au fost incluse în dosarul de nominalizare, întrucât nu îndeplineau condiţiile UNESCO, dar au fost prezentate şi publicate în rapoarte extinse fundamentate pe cercetarea desfăşurată în cadrul programului.

ADVERTISING

Realizarea acestei documentaţii a fost o excelentă oportunitate de a acumula informaţii noi despre frontierele romane şi despre civilizaţia romană în general, susţine Muzeul Naţional de Istorie a României.

În vederea pregătirii dosarului dunărean, demers realizat în paralel în cadrul programului, a fost documentat tronsonul dobrogean de 400 km, cuprins între Durostorum şi Dunavăţu de Sus, incluzând până acum 25 de castre şi alte instalaţii conexe. Pe teritoriul Munteniei au fost documentate 12 avanposturi (castre şi fortificaţii temporare), care vor face parte din dosarul dunărean.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Urmează o perioadă de evaluare de către specialiştii UNESCO, punerea în deplin acord dintre autorităţile centrale cu cele locale şi finalizarea cercetării unor situri, mai puţin investigate în trecut.

În paralel, potrivit reglementărilor Programului Naţional Limes, echipa coordonată MNIR va finaliza documentarea cercetării întregului sector dunărean, care va constitui obiectul altul dosar pe care România şi-a propus să-l depună la UNESCO.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇