România are un al doilea geoparc în Patrimoniul UNESCO. Aștepta de 16 ani

România are un al doilea geoparc în Patrimoniul UNESCO. Aștepta de 16 ani

Ținutul Buzăului este cel de-al doilea geoparc din România înscris în Patrimoniul UNESCO, după Ținutul Hațegului, singura zonă de la noi care se mai bucură de un astfel de statut.

Înscrierea Ținutului Buzăului în Patrimoniul UNESCO, așteptată timp de 16 ani, aduce cu sine o vizibilitate turistică mai mare pe plan mondial, dar și obligații pentru autoritățile locale privind conservarea acestor frumuseți, pentru că statutul de geoparc este reevaluat la fiecare 4 ani, informează TVR.

Zona include obiective turistice sau fenomene naturale deja cunoscute pentru români, cum ar fi Vulcanii Noroioși, Focul Viu, chihlimbarul roșu de Colți, Babele de la Ulmet sau domurile de sare.

ADVERTISING

Nu doar comorile naturale, unele vechi de milioane de ani, ci și tradițiile localnicilor i-au convins pe specialiștii UNESCO să acorde acestui ținut, prin vot în unanimitate, statutul de geoparc.

"Această zonă de 18 comune, Ţinutul Buzăului, e un teritoriu cu valori atât de speciale, încât au fost recunoscute la nivel internaţional. Este o zonă de dezvoltare, nu e o arie protejată, nu vine cu restricţii, vine cu recomandări şi cu o altă abordare", a declarat Răzvan-Gabriel Popa, directorul Asociației "Ținutul Buzăului", pentru postul public de televiziune.

ADVERTISING

Perspectivele sunt acum grozave din punct de vedere al antreprenoriatului și turismului în regiune.

Alte 7 zone de pe glob (două din Brazilia, și câte unul din Finlanda, Grecia, Germania, Suedia și Luxemburg) au devenit geoparc UNESCO odată cu Buzăul.

Vestea mult așteptată a sosit! Tinutul Buzaului este, începând de astăzi, Geoparc Internațional UNESCO! Mai jos,...

Publicată de Tinutul Buzaului pe Miercuri, 13 aprilie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇