Gabriel Resources, compania minieră aflată în plin proces cu statul român după ce autoritățile au sistat exploatarea aurului de la Roșia Montana, a reacționat după ce situl a fost înscris în patrimoniul UNESCO.
Potrivit unui comunicat transmis G4Media, compania canadiană susține că înscrierea sitului în patrimoniul UNESCO vine în contradicție cu obligațiile pe care România și le-a asumat în contractul de investiții.
De asemenea, reprezentanții companiei miniere spun că șansele unei rezolvări amiabile a conflictului juridic scad considerabil din cauza acestei decizii.
Compania minieră spune în comunicat că ”o dezvoltare minieră atent planificată, durabilă și modernă, ar fi fost cea mai bună modalitate de a proteja patrimoniul cultural semnificativ al zonei Roșia Montană și de a ecologiza vasta poluare a mediului care asediază peisajul Roșia Montană astăzi ca o consecință a exploatării miniere istorice nereglementate”.
Proiectul ar fi generat, spun cei de la Gabriel Resources, beneficii economice deosebit de importante pentru România și cetățenii săi și mii de locuri de muncă.
În concluzie, compania minieră consideră că România și-a încălcat obligațiile contractuale.
”Aplicația și înscrierea UNESCO sunt în mod fundamental în contradicție cu obligațiile României în temeiul tratatelor sale de investiții în legătură cu investițiile Gabriel, iar aceste acte, împreună cu alte măsuri luate de România, demonstrează în continuare decizia politică a României de a nu aproba proiectul sub nici o circumstanță”, spun reprezentanții companiei.
Istoria conflictului Roșia Montana
Gabriel Resources a obținut licență de exploatare a zonei de la statul român în 1999, iar în 2013 compania s-a aflat foarte aproape de a demara activitatea minieră. Protestele de stradă, însă, au determinat statul român să oprească demersurile.
În 2017 compania canadiană a dat statul român în judecată pentru blocarea exploatării, dar decizia Curții de arbitraj de la Washington este așteptată abia la începutul anului 2022.
Între timp, peisajul minier Roşia Montană a fost înscris marți, 27 iulie, în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO.
Citește și: