La București s-a stropit pentru stârpirea țânțarilor în zi ploioasă. Iată de ce

La București s-a stropit pentru stârpirea țânțarilor în zi ploioasă. Iată de ce

Primăria Capitalei anunță că primul tratament din 2022 pentru stârpirea larvelor de țânțari din oraș s-a aplicat joi, pe 28 aprilie, tocmai într-o zi ploioasă. Iată de ce s-a întâmplat asta, potrivit conducerii companiei municipale care este responsabilă cu dezinsecția.

De stârpirea insectelor nedorite din București se ocupă Compania Municipală Eco Igienizare SA.

A fost înființată de Gabriela Firea și ajunsese în colaps, la momentul în care Nicușor Dan și-a preluat mandatul de primar general al Capitalei.

ADVERTISING

Și cu toate că inițial ideea nu i-a surâs, noul primar general a început să lucreze cu această companie municipală. Și, până la urmă, a renunțat să o mai desființeze.

În 2021, compania a început tratamentele împotriva țânțarilor abia pe la jumătatea anului. Chiar dacă a stropit mai des, tot n-a mai fost suficient, iar tânțarii i-au necăjit pe bucureșteni până când s-a răcit vremea.

În acest an, e ceva mai bine. Planul de tratamente – numit plan unitar de acțiune (PUA) – a fost aprobat de Consiliul General încă din decembrie 2021. Așa că din ianuarie angajații companiei au început să deratizeze și să facă dezisecție la subsoluri.

ADVERTISING

După ce vremea s-a mai încălzit, au început stropitul împotriva căpușelor, în parcuri și prin celelalte spații verzi din oraș. E o operațiune care durează și se face cu intermitențe, din cauză că tratamentele nu sunt eficiente pe ploaie.

În cele din urmă, a venit momentul ca angajații CM Eco Igienizare SA să înceapă tratamentul împotriva țânțarilor.

Primul astfel de tratament s-a aplicat joi, pe 28 aprilie. În imaginile difuzate de Eco Igienizare se vede că tratamentul s-a aplicat cât era soare. Dar de dimineață și apoi după prânz a și plouat în oraș.

ADVERTISING

De ce au aplicat angajații companiei municipale tratamentul împotriva țânțarilor tocmai într-o zi ploioasă și de ce n-au mai așteptat măcar o zi?

Iată cum explică decizia administratorul special al Eco Igienizare SA, Bogdan Pascu.

„Tratamentul de larvicidare pe mal de lac de astăzi (singurul tip de tratament de larvicidare pe care îl mai avem prevăzut în PUA 2022, față de în anii din urmă când mai erau și tratamente de larvicidare a luciului de apă sau larvicidare la stațiile RADET) este primul din cele 7 prevăzute anul acesta.

Tratamentele de larvicidare se fac odată cu creșterea temperaturii apei lacurilor spre 10° Celsius, care favorizează dezvoltarea larvelor de țânțari.

Tratamentul se face cu un larvicid numit VectoBag. E un insecticid care vine ambalat in saci, sub formă de pulbere care se amesteca cu apă și formează o soluție care se împrăștie pe malurile lacurilor și care alcătuiește o peliculă care «înăbușă» larva.

Începând de astăzi, 28.04.2022, Compania Municipală Eco Igienizare București demarează primul tratament de combatere a larvelor de țânțari în toate zonele din imediata apropiere a malurilor de lac sau în zonele cu vegetație dezvoltată în interiorul lacurilor, în zonele de mică adâncime a apei. Lacurile pe care se va interveni sunt cele aflate în administrarea Primăriei Municipiului București, respectiv Lacul Herăstrău, Lacul Morii, Cișmigiu, Tei, Circului, Național, Floreasca, Tineretului, Carol, Băneasa, Străulești și Palatele Brâncovenești Mogoșoaia. Substanța biocidă folosită pentru combaterea larvelor de țânțari este VECTOBAC, substanță aprobată de Ministerul Sănătății, care nu pune în pericol flora și fauna de pe malurile lacurilor. Pentru sesizări și reclamații, Compania Municipală Eco Igienizare București poate fi contactată 24/24h la numărul de telefon 0752.041.898 sau prin email la sesizari@cmeib.ro.

Publicată de Compania Municipală Eco Igienizare pe Joi, 28 aprilie 2022

Așadar, apa contribuie la tratamentul cu larvicid. Este de asemenea un produs ecologic, care nu este toxic.

Deoarece ploile și temperaturile ridicate sunt factori favorizanți ai apariției larvelor și țânțarilor adulți, am început azi primul tratament de larvicidare.

Iar pe data de 12 mai avem programat primul tratament de combatere a țânțarilor adulți de anul acesta”, a precizat directorul CM Eco Igienizare SA pentru spotmedia.ro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇