Izolarea acustică a locuinței: 7 sfaturi și recomandări

Izolarea acustică a locuinței: 7 sfaturi și recomandări
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Izolarea acustică aduce numeroase beneficii tuturor locatarilor dintr-o locuință, dar și pentru vecinii acestora, în cazul în care reședința se află într-un imobil de apartamente. Pe de altă parte, izolarea acustică va diminua zgomotul produs de mediul exterior, precum traficul, aglomerația, muzica tare atât la casă, dar și la bloc. 

Dacă vrei să reduci zgomotul exterior sau să diminuezi sunetele din interior: cânți la un instrument muzical, te uiți la filme și seriale cu volum puternic, joci diferite jocuri virtuale sau ești o persoană amatoare de petreceri și dorești ca sunetul să nu deranjeze vecinii, atunci iată cum izolezi corespunzător locuința și ce sfaturi și recomandări practice poți lua în considerare!

ADVERTISING

Izolează locuința cu vată minerală

Vata minerală este folosită pentru a-ți izola acustic locuința și nu numai, aceasta având proprietăți foarte bune termice, menținând o temperatură potrivită în casă pentru toate perioadele din an. Vata minerală oferă confort termic sporit și reduce nivelul de zgomot, așadar dacă ai în plan anveloparea locuinței cu un material de calitate. Există două tipuri:

  • Vată minerală de sticlă - obținută din sticlă și nisip sau cuarț și calcar;
  • Vată minerală bazaltică - obținută din rocă bazaltică, amestecată cu cocs și calcar. Aceasta oferă un grad mai mare de fonoizolare.
ADVERTISING

Plăci acustice de gips carton

Dacă ai nevoie de un plus de izolare împotriva zgomotului în locuința ta, atunci aplică peste plăcile de vată minerală un perete din gips carton cu proprietăți acustice. Plăcile de gips carton de finisează ulterior glet și vopsea în culorile dorite.

Geamuri termoizolante

Pentru o izolare acustică de calitate și pentru ca sunetul să nu pătrundă sau să iasă din încăperi, alege geamurile termopan groase sau ferestrele tripan în defavoarea celor convenționale, cu un singur strat de sticlă. Cu cât geamul respectiv este mai gros, cu atât va oferi o mai bună izolare fonică. Acesta este folosit nu doar în apartamente sau case, ci și în studio-uri de înregistrare și nu numai.

ADVERTISING

Montarea plutei în pardoseală

Pentru izolarea fonică a pardoselii este necesar să creezi un amortizor sub plăcile de gresie sau parchet. Unul dintre cele mai bune materiale este pluta. În urma montării podelei, alege un covor sau o mochetă de calitate deoarece și aceasta te va ajuta să reduci nivelul de zgomot.

Aplică bureți antifonici

Bureții antifonici au rolul de a absorbi un anumit nivel acustic, dar și să îmbunătățească proprietățile fonice dintr-o încăpere. Dacă vrei să faci o sală de cinema, un studio sau o încăpere specială pentru jocuri video, atunci cu siguranță vei avea nevoie de astfel de bureți, alături de alte materiale fonoizolante și de tratament acustic.

Izolarea acustică a locuinței, după cum ai observat, se poate realiza cu ajutorul multor materiale diferite, pornind de vopsirea pereților pentru izolarea suplimentară a încăperilor și până la adăugarea de articole fonoizolante. În funcție de nevoile tale și cerințele cu privirea reducerii zgomotului din interiorul și exteriorul locuinței, ține cont de sfaturile oferite, alege materialele necesare și începe proiectul propriu-zis cu ajutorul unei echipe cu experiență în domeniu!