Instanța a decis că PUZ-ul Sectorului 2 e din nou în vigoare. Ce spune primarul Mihaiu despre riscul de a răsări blocuri pe spațiul verde

Instanța a decis că PUZ-ul Sectorului 2 e din nou în vigoare. Ce spune primarul Mihaiu despre riscul de a răsări blocuri pe spațiul verde

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) coordonator al Sectorului 2 – care permite construirea mai multor clădiri înalte pe spațiul verde – a reintrat în vigoare, în urma unei victorii pe care a obținut-o în instanță o firmă dintr-un grup de dezvoltatori imobiliari, în acest dosar.

Este vorba despre Promenada Mall, parte a grupului Nepi Rockcastle, care a obținut respingerea cererii de anulare a Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 339/2020 prin care a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal Sector 2 (PUZ Coordonator Sector 2).

Asta înseamnă că mai mulți dezvoltatori vor putea cere certificate de urbanism pentru a construi blocuri înalte pe spații verzi, pe foste baze sportive și în apropierea unor lacuri.

Radu Mihaiu: Mă voi coordona cu primarul general!

„PUZ Sector 2 este în vigoare, în acest moment. Ceea ce pot să vă spun este că, în perioada imediat următoare, mă voi coordona cu primarul general și vom căuta cele mai bune soluții pentru a proteja spațiul verde.

ADVERTISING

Nu se va întâmpla nimic azi, mâine sau până la finele săptămânii. Dar PUZ-ul era până la acest moment suspendat, iar acum e în vigoare.

Am emis și până acum autorizații de construire în baza PUZ Sector 2, dar numai pentru certificate de urbanism emise până la momentul suspendării lui.

Ulterior, nu am emis certificate de urbanism în baza PUZ Sector 2, certificate de urbanism de care dezvoltatorii au nevoie pentru a cere autorizație de construire.

Acum – de vreme ce PUZ Sector 2 e în vigoare – dezvoltatorii pot cere aceste certificate de urbanism”, a declarat Radu Mihaiu pentru Spotmedia.ro.

PUZ-ul coordonator al Sectorului 2 a fost suspendat pe 26 februarie 2021 de Consiliul General al Municipiului București, la propunerea lui Nicușor Dan. Ulterior - când PUZ-ul era pe punctul de a reintra în vigoare - a rămas în situație de suspendare în urma unei acțiuni a Asociației Ecopolis.

ADVERTISING

Procesul în care s-a decis respingerea cererii de anulare a PUZ Coordonator al Sectorului 2 era disjuns dintr-un alt dosar.

De ce e nociv PUZ-ul Sectorului 2

PUZ-ul Coordonator al Sectorului 2 permite ridicarea de construcții înalte și cu amprentă mare la sol pe zeci de hectare de spațiu verde.

O astfel de zonă este cea pe care se află fosta bază sportivă RADET. Suprafața de circa 39.000 de metri pătrați s-a retrocedat acum circa 15 ani.

Primăria Sectorului 2 se judecă deja de câțiva ani cu proprietarul, Manochehr Saadati- Sohi.

În Planul Urbanistic General (PUG) suprafața figurează, totuși, ca bază sportivă (V3B). Dar în PUZ-ul propus de URBE 2000 SRL, zona s-ar transforma în una a ”polilor urbani” (notată cu C1b) în care se vor putea construi clădiri înalte și cu amprentă mare la sol.

Practic, suprafața verde care figurează acum pe hartă sub numele de Clubul de Fotbal Athletico Floreasca ar dispărea.

baza-sportiva-pentru-text
Sus, imaginea suprafeței cu baza sportivă, pe Google Earth. În stânga jos, respectiva zonă, așa cum e notată ea ca spațiu verde în Planul Urbanistic General (PUG). Iar în dreapta jos, modul în URBE 2000 SRL propune ca suprafața să devină construibilă. în noul PUZ de sector

Și nu e singura zonă din București în care se schimbă destinația spațiului verde sau se crește regimul de înălțime, potrivit PUZ Sector 2. Aceeași soartă ar avea-o și malul Lacului Tei, în zona în care este ridicat Clubul Bamboo.

cum-se-va-transforma-urbanistic-zona-din-Lacul-Tei
Sus, imagine din Parcul Tei. În stânga jos, locurile marcate - așa cum sunt marcate în PUG - fie sunt spații verzi, fie permit construcții cu înălțime redusă. În noul PUZ (în dreapta jos), apar zone construibile în loc de spații verzi. Iar în alte locuri crește înălțimea maximă permisă pentru construcții.

În cadrul unei dezbateri publice online care a avut loc pe 3 iunie 2020 , președintele Asociației Eco Civica, Dan Trifu, a enumerat multe alte spații verzi care – potrivit proiectului de PUZ al URBE 2000 SRL – ar urma să devină construibile.

ADVERTISING

Printre ele: suprafețe de pe Valea Saulei (unde s-ar pierde 2,7 hectare de verdeață), dar și din insula Tibiscum (unde s-ar mai pierde 0,9 hectare de teren).

Cine a întocmit PUZ-ul Sectorului 2 și pe câți bani

Primăria a contractat în 2017 – prin încredințare directă - două societăți cu care să lucreze la întocmirea unui nou PUZ al Sectorului 2.

Una dintre ele se numește Urban Team și este deținută de Dana Andreea Apostol. Societatea a fost contractată pentru 79.300 de lei ca să întocmească documentația de fundamentare a noului PUZ (studiul geotehnic, studiul istoric, obținerea raportului de mediu etc.). Societatea a mai realizat documentații de urbanism prin țară (Zalău, Brașov etc.).

Pentru realizarea efectivă a PUZ i-a fost încredințat direct un contract societății Urbe 2000 SRL. Aceasta e firma arhitectului Constantin Enache, fost șef al Catedrei de Urbanism de la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” din București. Alături de acesta, acționar în firmă este și arhitecta Maria Enache.

Pentru PUZ, Urbe 2000 SRL primește 120.395 de lei, potrivit datelor din sistemul de achiziții publice (Sicap).

De ce și-a ales Primăria Sectorului 2 prin încredințare directă un arhitect pentru un proiect atât de important?

La solicitarea SpotMedia.ro, arhitectul Constantin Enache a precizat, în anul 2020, că a realizat și planul urbanistic zonal anterior al Sectorului 2. Dar respectivul document a expirat la finele lui 2015. Așa că, atunci când primăria de sector i-a propus, arhitectul a acceptat să se implice și în realizarea noului plan.

”Noi avem o problemă aici. Am copiat de la francezi modul de a face aceste planuri urbanistice. Doar că la ei, odată adoptat, un plan urbanistic nu expiră și nu se abrogă. Poate fi doar modificat prin noi documentații de urbanism.

Legiuitorul nostru a fost mai viteaz și a prevăzut că acela care adoptă un plan de urbanism poate să îi hotărască și perioada de valabilitate. În cazul PUZ de sector, s-a decis ca aceasta să fie de 10 ani.

Problema este că, după ce expiră PUZ, primăria trebuie să revină la situația dinaintea adoptării lui. Or, asta nu se prea poate. Apar probleme pentru că reglementări de care Primăria a ținut cont vreme de 10 ani deodată nu mai sunt valabile. Așa că era nevoie de un nou PUZ.

Cum eu lucrasem și la întocmirea Planului Urbanistic General (PUG) și realizasem și PUZ precedent al Sectorului 2, s-a decis să continuăm să lucrăm și la noua documentație”, a precizat pentru SpotMedia.ro arhitectul Constantin Enache, în anul 2020.

Arhitectul susținea că PUZ-ul pe care l-a întocmit nu e nociv pentru București. Asta, chiar dacă va contribui la densificare și la reducerea puținului spațiu verde pe care îl au la dispoziție locuitorii Capitalei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇