”În România, evenimentele la interior sunt mai sigure decât cele la exterior – caz unic în lume”. O asociație arată cum s-a ajuns în această situație absurdă

”În România, evenimentele la interior sunt mai sigure decât cele la exterior – caz unic în lume”. O asociație arată cum s-a ajuns în această situație absurdă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Asociația Lucrătorilor în Industria Spectacolelor (ALIS) a transmis marți un comunciat prin care atrage atenția de situația absurdă în care se află România – aceea ca evenimente culturale să fie permise în interior, dar nu și în exterior.

Problema este că aceste evenimente sunt reglementate de un ordin comun emis pe grabă de Ministerul Sănătății și Ministerul Culturii în octombrie anul trecut. Astfel, orizontul de timp în care decidenții au privit atunci nu a depășit lunile de toamnă-iarnă și iată că acum, când avem temperaturi de vară, nu există reglementări.

”Am solicitat de nenumărate ori în cadrul grupului de lucru din care facem parte, constituit tocmai în scopul redeschiderii, actualizarea de urgență a normelor după care funcționează în prezent sectorul (respectiv Ordinul comun al Ministerului Culturii și Ministerului Sănătății - https://bit.ly/2RoSvXG) și am formulat în acest sens propuneri concrete și punctuale.

ADVERTISING

Și totuși, ne aflăm în aceste zile în situația în care sectorul 'se redeschide' conform unor norme din octombrie 2020, incoerente și neadaptate la contextul actual. Am fost luați prin surprindere din nou, cum s-ar zice.

În ultimele luni, am solicitat cu fiecare ocazie celor responsabili din Ministerul Culturii, aducerea la zi a acestor norme, înainte de orice alte măsuri și experimente pilot sau ne-pilot anunțate cu fast la televizor. Pentru că, până una-alta, există un singur set de măsuri după care funcționăm", arată reprezentanții ALIS într-un comunicat de presă.

Aceștia prezintă, concret, care sunt ”măsurile de relaxare” care vizează industria spectacolelor.

ADVERTISING
  • ”La o incidența de sub 3 cazuri/1000 de locuitori, se pot organiza evenimente la interior NU și în exterior; adică, în România, evenimentele la interior sunt mai sigure decât cele la exterior – caz unic în lume;
  • Spațiile în care pot avea loc evenimente la interior sunt considerate doar teatrele și casele de cultură; sălile polivalente, de exemplu, nu intră în categoria spațiilor culturale și nu pot găzdui evenimente – adică, în România, spectacole și evenimente sunt considerate doar cele se desfășoară în „anumite” spații, restul nu știm exact ce sunt – din nou, unic și specific spiritului românesc;
  • În momentul la care vorbim, toate orașele mari din țară (București, Cluj, Timișoara, Iași etc.) se află sub incidența de 3 cazuri/1000 de locuitori, dar evenimente se pot organiza doar la interior, nu și în aer liber – pentru că, dacă e aproape vară și oamenii vor să iasă la plimbare, de ce să nu îi înghesuim într-o sală (neapărat) de spectacole?”
ADVERTISING

Reprezentanții ALIS cer decidenților să adopte, după consultarea industriei, ”un set de norme coerente care chiar să țină cont de părerea unor oameni care lucrează în acest sector, să ofere predictibilitate pentru întreg acest domeniu și să pregătească, în mod real, nu declarativ, întoarcerea la o oarecare normalitate”.

În caz contrar, ei anunță că vor organiza ei un ”eveniment-pilot în are liber, în fața Ministerului, a Guvernului”, sub formă de protest, pentru a cere în stradă ”norme și măsuri concrete, NU un șir nesfârșit de improvizații”.

De menționat că la Ministerul Culturii s-a păstrat aceeași conducere ca și în Guvernul Orban, și anume liberalul Bogdan Gheorghiu.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇