Iar e jumătate de Bucureşti fără apă caldă din cauza unor avarii. Muncitorii caută ţeava spartă şi nu se ştie cât va dura

Iar e jumătate de Bucureşti fără apă caldă din cauza unor avarii. Muncitorii caută ţeava spartă şi nu se ştie cât va dura

Zeci de mii de bucureșteni din sectoarele 2, 3, 4 și 5 au rămas, pe neașteptate, fără apă caldă din cauza unor avarii la conducetele magistrale de termoficare din subteranele Bucureștiului.

Termoenegretica SA informează, pe site-ul său, că sute de blocuri din sectoarele 2, 3, 4 și 5 primesc apă caldă ”sub parametri”. Asta înseamnă că la robinetele oamenilor curge fie apă care e abia dezmorțită, fie rece de-a dreptul.

O situație asemănătoare - dar care a afectat în principal sectoarele 2 și 3 - s-a petrecut la finalul lunii martie, când s-a defectat CET Sud.

ADVERTISING

De această, dată, însă, CET-ul funcționează corect. Problema ține de conducte, a precizat pentru SpotMedia.ro directorul general adjunct al Termoenergetica SA, Adrian Gîtlan.

”Echipele noastre sunt pe teren acum, pentru a identifica avariile și pentru a putea interveni. Ora estimată inițial pentru reluarea furnizării de apă caldă în condiții normale a fost 10:00.

Chiar acum, această oră se modifică. Noua estimare pentru rezolvarea problemeleor este ora 16:00. Depinde și de cum se poate interveni”, a precizat Adrian Gîtlan.

Pentru avariile care afectează Sectorul 4, ora estimativă de remediere este 24.00.

ADVERTISING

Mai multe informații privind orele la care echipele Termoenergetica consideră că ar putea termina reparațiile găsiți pe siteul companiei, în secțiunea ”Funcționare sistem termoficare”.

Identificarea avariilor înseamnă că echipele Termoenergetica SA merg în zonele unde nu ajunge apa caldă la temperatură optimă și caută unde s-au spart conducetele magistrale.

Ulterior, intervin în funcție de caz. Dacă galeria în care sunt conductele e plină de abur, trebuie să monteze ventilatoare pentru a o aerisi. Iar dacă în galerie s-a scurs prea multă apă opărită (livrată de CET-urile ELCEN la temperaturi cuprinse între 75 de grade și 91 de grade Celsius, în această dimineață – n.red.) trebuie să aștepte să scadă temperatura.

temperatura-la-care-se-livreaza-apa

Apoi, salariații Termoenergetica SA coboară în galerii și peticesc sau înlocuiesc porțiuni de conductă.

ADVERTISING

Uneori, dacă țeava e găurită doar în partea de sus, muncitorii o peticesc fără a o mai goli integral de apă fierbinte. Asta înseamnă că muncitorii care repară conducta își asumă riscuri mai mari. Dar o fac pentru a scurta timpul în care bucureștenii nu au apă suficient de caldă.

Pe lângă bucureștenii care au rămas fără apă caldă din cauza avariilor, alții nu au din cauza unor lucrări programate de înlocuire a conductelor uzate.

Dacă te interesează, citește și despre cum funcționează sistemul de termoficare al Capitalei

Sistemul de termoficare al Capitalei are două tipuri de componente: centralele care produc apă fierbinte și o rețea de conducte și puncte termice care distribuie acea apă.

Cele mai multe și mai mari centrale sunt ale ELCEN (deținut de Guvern). Rețeaua de distribuție aparține, însă, Primăriei Capitalei care a dat-o în exploatare Companiei Municipale Termoenergetica SA.

Această rețea e o megastructură alcătuită din: 954 km de conducte groase (magistrale), 1.027 de puncte termice și 2.963 de km de conducte mai subțiri.

În schema de mai jos puteți vedea principiul de funcționare a sistemului.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este termoficare-1024x1008.jpg
Centralele livrează apă fierbinte până în punctele termice, prin conducte magistrale. În punctul termic, apa de pe magistrale intră într-un schimbător de căldură și încălzește apa de pe alte țevi, mai subțiri. Abia acea apă din conductele subțiri va ajunge la robinetele și în calorifere noastre. În schimb, apa venită pe magistrală la punctul termic se va întoarce la centrala care a livrat-o. Grafic: Alexandru Nistor

Marea problemă este că rețeaua de conducte - construită între anii 1965 și 1990 - n-a fost întreținută. Conductele magistrale ar fi trebui înlocuite după 25 de ani de utilizare. Dar administrațiile Capitalei n-au vrut să dea bani pe așa ceva.

Din totalul de 954 de km de conductă magistrală, s-au înlocuit doar vreo 100 de kilometri, între 1998 și 2003.

Apoi au mai urmat vreo 15 ani în care nu s-a făcut aproape nimic.

Așa s-a trezit Bucureștiul cu aproximativ 80% dintre conductele magistrale învechite peste măsură, pline de găuri și gata să pocnească din moment în moment.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇