Fără drumuri inutile la comisie: Certificatul de handicap ireversibil devine permanent

Fără drumuri inutile la comisie: Certificatul de handicap ireversibil devine permanent
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Persoanele cu handicap nu vor mai fi nevoite să meargă periodic la comisia de specialitate pentru a-şi înnoi certificatul de handicap, care va deveni permanent.

Legea a trecut marţi, cu majoritate de voturi – 265, de Camera Deputaţilor, for decizional. Acum va merge la promulgare

Proiectul de lege reglementează obligaţia Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap de a stabili termen permanent de valabilitate pentru certificatul eliberat persoanelor cu handicap a căror afecţiune a generat deficienţe funcţionale şi/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil şi care nu pot urma programe de recuperare, fără a fi necesară prezentarea acestora la reevaluări periodice.

Autorităţile publice responsabile cu elaborarea criteriilor de evaluare şi încadrare în grad de handicap au obligaţia stabilirii afecţiunilor medicale care întrunesc caracter ireversibil.

ADVERTISING

Nerespectarea dispoziţiilor prevăzute în proiect se sancţionează cu amendă de la 30.000 la 100.000 de lei.

În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii, autorităţile publice au obligaţia de a actualiza în mod corespunzător criteriile medico-psiho-sociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în gradul de handicap, şi criteriile bio-psiho-sociale de încadrare a copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap.

Deputatul USR Radu Panait, iniţiator al actului normativ, a amintit că, din păcate, au trecut mai bine de doi ani şi jumătate de la momentul la care parlamentarii partidului au depus această iniţiativă legislativă.

ADVERTISING

"Dar mai bine mai târziu decât niciodată. Mi-aş dori ca pe viitor să putem da cu toţii dovadă de umanitate şi astfel de proiecte legislative să treacă mai cu spor prin tot procesul, pentru că oamenii cu handicap nu au ales ei să fie cu handicap.

Sper că domnul preşedinte are disponibilitatea necesară ca să promulge cât de repede proiectul de lege şi să-i ajutăm pe aceşti oameni să nu mai fie târâţi pe la comisiile de stabilire a gradului de handicap", a declarat Panait, în plen.

Deputatul AUR Antonio Andruşceac a susţinut, la rândul său, că, atunci când este vorba despre îmbunătăţirea vieţii persoanelor cu dizabilităţi, când este vorba despre lucruri care să îndrepte situaţii, acestea trenează şi a atras atenţia că la Palatul Parlamentului nu este funcţională rampa de acces pentru persoanele cu dizabilităţi, montată abia anul trecut.

"Vedeţi că pe listele de angajaţi ale Camerei Deputaţilor şi Senatului nu există numărul suficient de angajaţi persoane cu dizabilităţi şi noi, cei care legiferăm, plătim către statul român compensaţii pentru neangajarea persoanelor cu dizabilităţi. Haideţi să începem să punem în aplicare legea pornind de la noi şi de la faptele noastre", a transmis Andruşceac.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇