Fără carantină în București și Ilfov, dar vor fi mai multe controale

Fără carantină în București și Ilfov, dar vor fi mai multe controale

Comitetul tehnico-științific din subordinea CNSU nu a aprobat vineri propunerea INSP de a se institui carantina zonală în București și în județul Ilfov.

Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat că decizia adoptată va fi înaintată vineri CNSU.

„Astăzi (vineri-n.r.) a avut loc întâlnirea grupului tehnico-știinífic cu care ne-am consultat pe propunerea INSP-ului de carantinare a zonei București-Ilfov. Hotărârea votată cu majoritate, astăzi, în cadrul grupului, a fost de a nu se carantina Bucuești-Ilfov. Asta va fi propunerea care va merge către CNSU și care în cursul zilei de astăzi va fi pezentată miniștrilor și membrilor CNSU și premierului”, a spus Arafat, citat de Mediafax.

ADVERTISING

Conform acestuia, grupul tehnico-științific a propus întărirea controalelor pentru respectarea măsurilor impuse până acum și abilitarea grupului de a propune măsuri suplimentare spre aprobare CNSU, dacă situația o va impune.

Situația Covid în București-Ilfov este gravă

Rata de infectare în Bucureşti continuă să crească și a ajuns vineri la 15,83 de cazuri la mia de locuitori, cel mai mare nivel de la începutul pandemiei. Ieri era 15,42.

Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, a avertizat public joi că rata de infectare în București și Ilfov a depăși de mult timp cota la care era necesar să fie luate măsuri și consideră că se impune urgent instituirea unei carantine pentru cel puțin 14 zile, chiar dacă este o măsură incomodă.

ADVERTISING

La acest moment un sfert din școlile din București au închis deja porțile și au trecut cursurile în online, din cauza cazurilor de Covid.

Situația este critică și în spitale, unde de mai multe zile locurile la ATI sunt ocupate în totalitate. Medicii spun că din nefericire locurile se eliberează prin decesul pacienților, dar sunt imediat ocupate de bolnavi care așteptau un pat pentru că starea lor este gravă.

Medicii din Capitală au transmis miercuri o scrisoare deschisă intitulată ”strigăt de disperare” în care spun că le este din ce în ce mai greu să facă față valului de îmbolnăviri de Covid atât în rândul populației, cât și în rândul cadrelor medicale. Ei fac apel la opulație să se vaccineze pentru a evita, chiar și în cazul îmbolnăvirii, să facă o formă gravă care să le pună viețile în pericol.

ADVERTISING

Vineri, Ministerul Sănătății a anunțat că în Bucureşti sunt zeci de persoane care sunt în UPU, intubate, care practic ar trebui să fie pe ATI.

Medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat că pregătește un alt maraton al vaccinării în Capitală.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇