E oficial. Fiecare gospodărie din Sectorul 1 primește cel puțin 1.000 de lei de la primărie. Cum se dau banii și ce documente trebuie depuse

E oficial. Fiecare gospodărie din Sectorul 1 primește cel puțin 1.000 de lei de la primărie. Cum se dau banii și ce documente trebuie depuse

Consiliul Local a adoptat, luni, cu 21 de voturi pentru și 5 abțineri, regulamentul prin care Primăria Sectorului 1 le va deconta direct cetățenilor cheltuieli cuprinse între 1.000 lei și 3.000 lei pentru facturi de energie și cheltuieli care țin de eficientizarea energetică a locuinței.

Potrivit proiectului, Primăria Sectorului 1 va deconta direct către cetățenii Sectorului 1 în baza „facturii de utilități și/sau a bonurilor fiscale pentru produse și servicii în vederea creșterii performanțelor energetice sau pentru conectarea la surse de energie, pentru echipamente, soluții, materiale și servicii eficiente din punct de vedere energetic, pentru iluminarea, răcirea, încălzirea și asigurarea apei calde de consum, pentru înlocuirea apei calde de consum, pentru înlocuirea aparatelor de uz casnic depășite tehnic și moral, cu aparate de uz casnic eficiente din punct de vedere energetic, precum și pentru utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun consum de energie, instalarea de surse locale de energie regenerabilă și/sau certificarea performanțelor energetice ale clădirilor”.

ADVERTISING

Consilierii liberali au depus nu mai puțin de 32 de amendamente, toate adoptate de Consiliul Local al Sectorului 1, în ședința de pe 19 decembrie.

Documentele necesare decontării – cerere, declarație pe proprie răspundere, bonuri și facturi etc – se pot depune la Primăria Sectorului 1 din a doua zi după ce va intra în vigoare hotărârea de Consiliu Local adoptată astăzi și până pe 31 martie 2023.

Hotărârea va intra în vigoare după ce Primăria Sectorului 1 o va comunica Instituției Prefectului Municipiului București.

După ce va înregistra documentele, Primăria Sectorului 1 trebuie să facă decontarea până la finalul lunii aprilie 2023.

ADVERTISING

Reamintim că, inițial, Clotilde Armand intenționa să acorde 1.000 de lei pentru fiecare cetățean al Sectorului 1, sub formă de vouchere anti-criză energetică. Potrivit primarului USR, banii provin din economii la plata salubrizării către Romprest.

Ulterior, majoritatea PNL-PSD din Consiliul Local al Sectorului 1 a modificat proiectul.

Iar Consiliul a votat o hotărâre prin care cetățenii primesc sprijin diferențiat de la primărie. Mai exact se va acorda per gospodărie, decont, în limita sumei de:

  • 3.000 lei pentru cei gospodăriile în care venitul mediu per familie e mai mic decât cel minim
  • 2.000 lei pentru gospodăriile în care venitul mediu per familie e mai mic decât salariul mediu
  • 1.000 lei pentru toate celelalte gospodării
ADVERTISING

Banii se dau, potrivit unuia dinte amendamente, pentru:

- Instalații sau pachete de instalații pentru prepararea eficientă a apei calde potabile și menajere, inclusiv serviciile de montare/instalare ale acestora: instalații cu instant apă caldă pe gaz petrolier lichefiat (GPL), instalații cu boiler cu pompă de căldură, instalații solare pentru încălzirea apei, care sunt etichetate energetic și care se conformează cel puțin clasei A+ de randament energetic;

- Pachete de instalații, instalații, dispozitive sau echipamente pentru încălzirea incintelor, inclusiv serviciile de montare/instalare ale acestora: cap termostatic inteligent digital pentru radiatoare, repartitoare de costuri pentru corpurile de încălzire din apartamentele blocurilor de locuințe, dispozitive solare cu regulator de temperatură sau componente ale acestora, instalații cu centrale termice care utilizează combustibil gazos, instalații cu centrale termice care utilizează combustibil solid pe bază de biomasă lemnoasă și/sau nelemnoasă, care, după caz, sunt etichetate energetic și care se conformează cel puțin clasei A+ de randament energetic;

- Instalații de încălzire cu funcție dublă, care utilizează combustibil gazos sau combustibil solid pe bază de biomasă lemnoasă și/sau nelemnoasă, sau componente ale acestora, care sunt etichetate energetic și care se conformează cel puțin clasei A+ de randament energetic;

Mai jos regăsiți modelul de cerere pe care trebuie să o depună cetățenii Sectorului 1 care vor să beneficieze de acest proiect:

CERERE-DE-DECONTARE-DIRECT-prt-scr

Iată și modelul de declarație pe proprie răspundere care trebuie depusă odată cu cererea:

declaratie-proprie-raspundere-prt-scr

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇