Două mari spitale de copii vor derogare de la lege și cer locuri pentru fumat în incintă UPDATE Răspunsul Ministerului Sănătății

Două mari spitale de copii vor derogare de la lege și cer locuri pentru fumat în incintă <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Răspunsul Ministerului Sănătății
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Două spitale de copii vor ca fumatul să fie permis în incinta spitalelor şi cer derogare de la lege pentru a putea înfiinţa locuri de fumat.

Este vorba despre Spitalul Clinic de Urgență  pentru Copii Marie S. Curie din București și  Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Brașov, care au trimis solicitare scrisă în acest sens către Ministerul Sănătăţii, dezvăluie jurnalista Paula Rusu, care a obţinut şi documentele respective.

Legea interzice complet fumatul în spitale şi școli. Aşa cum se întâmplă şi în multe alte state europene.

ADVERTISING

Motivele invocate de managerii de spital pentru a încălca legea sunt halucinante: În cazul Marie Curie, argumentul e că personalul medical care fumează o face știind că încalcă legea, că poate genera accidente și chiar incendii, aşa că e necesar un loc de fumat în spital, ca să fumeze oamenii liniştiţi la job, unde petrec chiar şi 12 ore şi nu ar rezista fără ţigări.

În schimb, spitalul de la Brașov aruncă vina pe părinții copiilor internați, care fumează ilegal în interior şi astfel e pericol de explozie sau incendiu, din cauza tancurilor de oxigen din saloane.

ADVERTISING

Răspunsul Ministerului Sănătății

Ministerul Sănătății a răspuns solicitării spitalelor și le-a transmis că a cerut opinia mai multor specialiști, iar concluzia generală este cea conform căreia măsurile care ar trebui adoptate, fără ezitare, vizează mai degrabă interzicerea folosirii produselor din tutun în incinta unităților medico-sanitare, pericolele fiind cât se poate de evidente (afectarea actului medical, igienă defectuoasă, incendii, poluare mediu etc).

Mai exact, specialiștii au spus că spațiile noi pe care medicii le propun să fie înființate ar permite, oficial, prezența fumătorilor în locuri care ar deveni total incompatibile cu ideea de protecție a bolnavului sau a personalului medical.

ADVERTISING

Fumătorul, fie că este cadru medical, aparținător sau pacient, ar fi încurajat să fumeze. În prezent, ideea de spital (unitate medicală) în care fumatul este interzis are rolul de a descuraja atât halatele albe, cât și aparținătorii să continue dependența de un drog, se arată în răspunsul Ministerului Sănătății, obținut de SpotMedia.ro.

Totodată, spun specialiștii consultați de MS, adoptarea unei astfel de decizii ar pune sub semnul întrebării existența cabinetelor de consiliere a fumătorilor și ar descuraja programele STOP FUMAT din unitățile sanitare. Mai mult, expunerea la fumatul pasiv, inclusiv a fumătorilor activi, ar fi încurajată.

Un alt aspect esențial, spun specialiștii, este cel referitor la norma de muncă, de care trebuie să se țină cont. Pacienții se internează în aceste spitale ca urmare a unor afecțiuni severe, care le pun viețile în pericol și au nevoie de supraveghere continuă, 24/24. Ori, amenajarea spațiilor pentru fumători ar legitima fumătorii - cadre medicale să părăsească secțiile pentru pauza de fumat.

Încă un aspect ține de igiena personală, pentru că nu se poate vorbi de respectarea procedurilor de curățenie și dezinfecție, de mâini curate, atâta timp cât încurajăm ca personalul moedico-sanitar să se prezinte în fața pacienților cu un miros dezagreabil, produs de tutun, mai afirmă specialiștii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇