65% dintre români declară că în ultimele șase luni au avut sentimentul că România este în pericol într-o foarte mare sau mare măsură.
Cel mai recent sondaj INSCOP Research, realizat în perioada 20-26 iunie, reflectă o stare profundă de anxietate colectivă, alimentată de crize multiple – de la războiul din Ucraina, la instabilitatea politică internă.
„După cea mai gravă criză sanitară a ultimului secol și peste trei ani de război dur la granițele României, starea de anxietate a populației era oricum ridicată”, explică directorul INSCOP, Remus Ștefureac. „Pe acest fond, sentimentul general că România este în pericol a fost amplificat de cea mai gravă criză a regimului democratic din ultimele trei decenii. Indiferent de opțiunile politice, intensitatea anxietății este foarte ridicată.”, punctează Ștefureac.
Majoritatea românilor au o percepție negativă asupra siguranței țării
Potrivit sondajului, 37,1% dintre români au declarat că au avut sentimentul că România este în pericol în „foarte mare măsură”, iar 28,1% în „mare măsură”. Doar 18,2% au indicat o percepție de pericol „în mică măsură”, iar 15,3% „în foarte mică măsură sau deloc”. 1,3% nu au răspuns.
Cele mai mari niveluri de percepție a pericolului au fost înregistrate în rândul tinerilor între 18 și 29 de ani, al votanților AUR și USR, precum și al locuitorilor din București.
În schimb, votanții PSD și PNL și locuitorii din orașele mici tind să perceapă România ca fiind mai puțin amenințată.
Cine se teme de ce
Când vine vorba de sursa pericolului, 14,5% dintre respondenți indică factori externi, în timp ce alți 14,5% se tem de pericole interne.
Cea mai mare parte, 35,1%, consideră că România este amenințată în egală măsură din interior și din exterior. Proporția celor care nu au perceput un pericol mare explică restul până la 100%.
Potrivit cercetării INSCOP, votanții PSD tind să creadă că pericolul vine din afara țării. În schimb, votanții AUR, tinerii și angajații din sectorul public consideră mai des că amenințările sunt interne.
Cei care văd pericolul ca fiind mixt - atât intern, cât și extern - sunt în special persoanele cu studii superioare, votanții USR și locuitorii din mediul urban mare și din Capitală.
Sondajul a fost realizat prin metoda CATI (interviuri telefonice), pe un eșantion de 1.150 de persoane, reprezentativ pentru populația adultă a României. Eroarea maximă admisă este de ±2,9%, la un nivel de încredere de 95%.