Jumătate dintre români cred că statul le pune bețe-n roate și îl consideră vinovat pentru situația lor

Jumătate dintre români cred că statul le pune bețe-n roate și îl consideră vinovat pentru situația lor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Aproape jumătate dintre români consideră că statul poartă o vină majoră pentru dificultățile cu care se confruntă, arată un nou sondaj Inscop Research realizat la finalul lunii iunie.

Sentimentul general este unul de frustrare și neîncredere în corectitudinea sistemului: cei mai mulți dintre respondenți cred că succesul este obținut prin relații, nu prin merit, iar regulile jocului sunt percepute ca fiind trucate în favoarea altora.

Persoanele între 30 și 60 de ani, votanții AUR și cei din urbanul mic sau mediul rural sunt categoriile cele mai nemulțumite.

46% dintre respondenți sunt total de acord cu afirmația "Simt că statul poartă o mare parte din vină pentru situația mea actuală", 24,6% sunt oarecum de acord, 9,7% oarecum în dezacord, iar 17,3% în total dezacord. Nu știu sau nu răspund la această întrebare 2,4% din totalul eșantionului.

Cine sunt nemulțumiții

Votanții AUR, persoanele între 45 și 60 de ani și locuitorii din urbanul mic sunt de acord cu afirmația într-o proporție mai mare decât celelalte categorii de populație. Își exprimă dezacordul cu afirmația mai ales votanții USR, tinerii sub 30 de ani și persoanele cu studii superioare.

48,2% dintre cei intervievați își exprimă acordul total cu afirmația "Cei care reușesc în România nu sunt neapărat cei mai capabili, ci cei mai conectați". 25,8% sunt oarecum de acord, 5,1% oarecum în dezacord, iar 15,6% în total dezacord. Ponderea non-răspunsurilor este de 5,3% din totalul eșantionului.

Tind să fie de acord cu afirmația într-o măsură mai mare decât restul populației mai ales votanții PNL și USR, tinerii sub 30 de ani și angajații la stat. Votanții PSD și AUR, persoanele de peste 60 de ani și cei cu educație primară sunt în dezacord cu afirmația într-o măsură mai mare decât restul populației.

49,5% dintre cei chestionați sunt total de acord cu afirmația "Am senzația că sistemul este astfel construit încât să te țină pe loc", 23,3% sunt oarecum de acord, 8,2% oarecum în dezacord, iar 16,4% în total dezacord. Nu știu sau nu răspund la această întrebare 2,6% din totalul eșantionului.

Votanții AUR, persoanele cu studii medii, locuitorii din urbanul mic și angajații la stat tind să fie de acord cu afirmația dată într-o măsură mai mare decât media. Sunt în dezacord cu afirmația mai ales votanții PSD și USR, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educație primară și locuitorii din București și din urbanul mare.

Afirmația "Simt că alții au fost ajutați pe nedrept, în timp ce eu am fost ignorat(ă)" întrunește acordul total al 38,6% dintre respondenți. 20,2% sunt oarecum de acord, 11,3% oarecum în dezacord, iar 25,4% în total dezacord. Nu știu sau nu răspund la această întrebare 4,4% din totalul eșantionului.

Sunt de acord cu afirmația mai ales votanții AUR, persoanele între 30 și 44 de ani și locuitorii din mediul rural. Sunt în dezacord cu afirmația dată mai ales votanții USR, persoanele cu studii superioare și locuitorii din București și din urbanul mare.

54,5% dintre participanții la sondaj sunt total de acord cu afirmația "Cred că succesul unora este rezultatul unui sistem corupt sau nedrept", 21,7% sunt oarecum de acord, 5,5% oarecum în dezacord, iar 15,2% în total dezacord. Ponderea non-răspunsurilor este de 3,1% din totalul eșantionului.

Persoanele între 30 și 44 de ani, locuitorii din București și angajații la privat sunt de acord cu afirmația într-o proporție mai mare decât celelalte categorii de populație. Își exprimă dezacordul cu afirmația mai ales votanții PSD, persoanele între 45 și 59 de ani și locuitorii din mediul rural.

Cum a fost realizat sondajul

Barometrul Informat.ro - Inscop Research este un sondaj de opinie lunar realizat de Inscop Research, la comanda platformei de știri Informat.ro, în parteneriat cu think-tankul Strategic Thinking Group.

Metoda de cercetare a fost interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat, fiind de 1.150 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,9%, la un grad de încredere de 95%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇