Moţiunea de cenzură iniţiată de AUR după ce Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament pentru primul pachet de măsuri fiscale destinate reducerii deficitului bugetar este dezbătută şi votată luni în plenul Camerelor reunite.
Ședința de plen a Parlamentului în care urmează să se dezbată și să fie supusă votului moțiunea de cenzură depusă de parlamentarii AUR împotriva Executivului, programată la ora 15:00, a fost amânată cu 45 de minute. Potrivit unor surse citate de Agerpres, parlamentarii AUR ar fi solicitat această amânare pe motiv că nu pot ajunge la timp din cauza traficului rutier dificil din Capitală.
Moţiunea intitulată ”Au ruinat ţara şi acum îi obliga pe români să achite nota de plata - afară cu Guvernul ipocrit” nu are şanse să treacă, opoziţia neavând voturile necesare.
Parlamentarii coaliţiei ar urma să asigure cvorumul, dar nu vor vota. Documentul a fost citit joi, în Parlament, în faţa unei săli aproape goale.
Întrebat, înainte de a intra în plen, dacă va ieși PSD de la guvernare, Sorin Grindeanu a răspuns: „Cine a spus așa ceva?”. El a afirmat că PSD nu va vota moțiunea de cenzură. ”Cum vor vota cei ai PNL, UDMR şi USR: ”Prezent, nu votez”. Se va asigura cvorumul, dar nu vom vota. Noi trebuie să asigurăm cvorumul şi vom asigura acest cvorum. Decizia pe care am discutat-o cu ceilalţi preşedinţi de partid a fost aceasta, de a se asigura cvorumul, dar de a lăsa opoziţia să voteze”, a spus Grindeanu, potrivit Mediafax.
Ce prevede Constituția
Conform Constituţiei, Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată.
Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.
Referitor la moţiunea de cenzură, Constituţia mai prevede că Senatul şi Camera Deputaţilor, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se comunică Guvernului la data depunerii şi se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
Conform articolului 47 din Regulamentul şedinţelor comune, ”acordarea votului de încredere Guvernului şi retragerea încrederii acordate Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură sunt supuse procedurii votului secret cu bile”, în prezenţa a cel puţin jumătate plus unu din membrii care compun cele două Camere ale Parlamentului.