Intenţia de vaccinare a românilor este sub aşteptările iniţiale, arată datele unui studiu realizat de MedLife.
Mai exact, estimările actuale indică faptul că doar 5 milioane de români se vor vaccina până la finalul anului, ceea ce înseamnă o rată de 27 – 31% din totalul persoanelor rezidente în România, care au împlinit cel puţin 16 ani.
Premierul Florin Cîțu a spus, recent, că la finalul lunii iulie, 10 milioane de români vor fi vaccinați. Iar azi a comentat studiul Medlife, susţinând că e prea pesimist şi nu îl ia în calcul:
"Sunt pesimiste aceste studii. Aţi văzut că avem 30% la Cluj, Bucureştiul era la 20% acum o săptămână. E o provocare în ce priveşte persoanele din zona rurală, dar veţi vedea că avem pentru toţi solutie. E un scenariu foarte foarte pesimist pe care nici nu-l iau in calcul".
În iunie, cel mai probabil, România nu va mai avea pe cine vaccina.
“Deşi estimările iniţiale erau că vom avea peste 10 milioane de persoane vaccinate până la sfârşitul lunii septembrie, se pare că intenţia de vaccinare a românilor este mult sub aceste aşteptări.
Studiul pe care l-am realizat arată că doar 5 milioane de români se vor vaccina, iar asta până la finalul anului”, a declarat Mihai Marcu, preşedinte şi CEO MedLife Group, referitor la studiul dat azi publicităţii.
Potrivit acestuia, dacă percepţia nu se modifică, în cursul lunii iunie, cel mai probabil, România nu va mai avea pe cine vaccina.
”Este extrem de important ca oamenii să înţeleagă necesitatea vaccinării pentru a controla pandemia. Creşterea numărului de persoane vacciante se traduce prin scăderea numărului de infectări şi minimizarea cazurilor grave, fiind în strânsă legătură cu revenirea la o economie normală şi reluarea vieţii sociale. Este singura soluţie pentru a atinge aceste mize”, a completat el.
Cea mai mare rată de vaccinare e la oraș
Conform datelor obţinute, cea mai mare rată de vaccinare se remarcă în mediul urban, unde se estimează că aproximativ 33 – 38% din totalul persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani se vor vaccina până la finalul anului.
În schimb, în rural, rata de vaccinare estimată până în decembrie 2021 este de aproximativ 19 – 23% din totalul populaţiei de peste 16 ani.
De altfel, procentul persoanelor din mediul urban care s-au vaccinat deja este semnificativ mai mare, în timp ce doar un sfert din persoanele vaccinate provin din mediul rural.
Profilul celor care vor să se vaccineze
Studiul MedLife relevă faptul că din categoria persoanelor dornice să se vaccineze fac parte într-o mai mare măsură bărbaţii, persoanele din categoria de vârstă 50 - 69 de ani şi persoanele care au un stil de viaţă activ.
Totodată, persoanele care s-au vindecat de COVID-19 şi au trecut prin forme medii sau severe (cu pneumonie) ale bolii sunt mai deschise la ideea de a se vaccina faţă de cele care nu au trecut prin infecţie.
La polul opus, din categoria persoanelor care nu vor să se vaccineze fac parte, într-o mai mare măsură, persoanele cu vârsta sub 40 de ani, cu un nivel de educaţie mai scăzut şi care nu au suferit de COVID-19 până în prezent.
De asemenea, studiul arată că persoanele care provin din gospodării numeroase sunt mai puţin dispuse să se vaccineze.
Studiul a fost realizat de MedLife în perioada 5 - 13 aprilie 2021, la nivel naţional, pe un eşantion reprezentantiv de 1.010 persoane, cu vârsta peste 16 ani, având ca tehnică de culegere a datelor interviuri.