Degeaba ar vrea Nicuşor Dan să concesioneze Parcul Izvor. Consiliul va bloca hotărârea - ce spun PSD, PNL şi USR

Degeaba ar vrea Nicuşor Dan să concesioneze Parcul Izvor. Consiliul va bloca hotărârea - ce spun PSD, PNL şi USR

Consilieri generali din principalele grupuri politice din Consiliul General al Municipiului București (CGMB) au declarat pentru Spotmedia.ro că nu vor vota sub nicio formă concesionarea Parcului Izvor.

Reamintim că, în urmă cu o săptămână, pe 22 iulie, la Consiliul General s-a înregistrat o scrisoare trimisă de o firmă din Cluj, din grupul celor care organizează festivalurile Untold și Neversea.

Firma se numește Wunderpark și a solicitat să i se dea în concesiune Parcul Izvor, în care să organizeze evenimente – inclusiv concerte cu până la 25.000 de oameni – și să amenajeze restaurante și magazine cu caracter temporar.

ADVERTISING

Surprinzător, Nicușor Dan a spus că analizează propunerea.

Societatea civilă a reacționat dur. 21 de ONG-uri și grupuri civice le-au cerut lui Nicușor Dan și consilierilor generali să nu dea curs unei astfel de solicitări, în condițiile în care Bucureștiul duce deja lipsă de spații verzi, iar oamenii au dreptul la acel parc, fără să le restricționeze nimeni accesul, fără festivaluri gălăgioase și fără tot soiul de alte acareturi.

Indiferent ce vrea Nicușor Dan, decizia de concesionare a unui parc o poate lua doar Consiliul General, cu majoritate simplă (adică cu jumătate plus unu dintre voturi).

În context, Spotmedia.ro a întrebat consilieri generali din principalele grupuri politice dacă ar gira un astfel de proiect.

ADVERTISING

Deaconescu (PNL): Niciodată nu vom vota așa ceva!

„Niciodată, câtă vreme voi fi eu în Consiliul General, nu voi vota așa ceva. Și nici colegii mei nu vor vota așa ceva: concesiunea unui parc public, unde ulterior să se poată pune taxă de intrare sau să se organizeze evenimente peste evenimente, cu mii de oameni.

Înțeleg că primarul general a spus că analizează această posibilitate. Nu știu de ce o face. Nu mai este loc de discuție aici. Nu vom vota așa ceva!

Evident că – dacă ar prezenta un proiect de hotărâre – în el ar trebui să se facă referire la o licitație, nu la o încredințare directă către o anumită firmă.

ADVERTISING

Dar chiar și așa, nu văd cum ar mai putea fi vorba despre vreo concesiunea a parcului, mai ales după ce s-a întâmplat acolo cu Nostalgia.

Pentru parcuri, Bucureștiul se poate înțelege, foarte bine, cu Otopeni și cu Mogoșoaia și să organizeze pe un teren de vreo 400 de hectare din apropierea Bucureștiului infrastructură de concerte. Sau la Vidra. Sau în altă parte. Dar să mai scoatem astfel de evenimente din centrul orașului”, a declarat Cătălin Deaconescu.

Rigu (USR): Sunt împotriva concesionării parcurilor și a altor spații verzi

Şi consilierul general Andrei Rigu (USR) a precizat pentru Spotmedia.ro că nu va vota un astfel de proiect.

„În ceea ce privește această propunere de concesionare, votul meu – dacă se va ajunge la vot – va fi împotrivă.

Din experiența pe care o avem, concesionările bunurilor administrațiilor locale din București, și în special a spațiilor verzi, nu se fac în interesul cetățeanului. Ci mai curând pentru interese private.

De asemenea, am constatat că mulți concesionari s-au întins în jurul spațiilor pe care le aveau în concesiune, cu alte amenajări, construcții temporare sau permanente. Iar asta a dus la reducerea spațiului verde, care oricum este prea puțin în București.

Sunt împotriva concesionării spațiilor verzi și parcurilor.

Există deschidere, atât din partea mea, cât și a grupului USR, să discutăm cu firma care a făcut acea solicitare despre concesionarea altor spații, care ar fi mai potrivite pentru acest scop.

Arena Națională este disponibilă, spre exemplu. Și atât USR, cât și eu am susținut de mai multă vreme că trebuie valorificată, în condiții avantajoase ambelor părți (spre exemplu, PMB ar trebui să se asigure că are toate pârghiile necesare să își încaseze banii pe care mizează, la concesionare – n.red.).

Există cazuri în orașe din Vest în care firmele care organizează evenimente pe stadion, spre exemplu, plătesc primăriei o redevența care asigură cheltuielile de funcționare și întreținere” a precizat Andrei Rigu.

Bădulescu (PSD): Așa ceva e imposibil! Nu se va ajunge la vot!

„Parcul Izvor este unul de promenadă. Nu poate fi transformat în altceva, cum ar fi o zonă de distracție.

Nu poți să concesionezi un spațiu public unui firme. Poți să faci un studiu, poți vedea ce propun și alții. Nu poți concesiona unei firme. Se discută mai demult această chestiune, noi am aflat ... Dar este imposibil. Eu nu cred că se va ajunge la vot cu o astfel de idioțenie care e și ilegală.

Iar dacă se va ajunge la vot, eu sigur nu voi vota așa ceva. Și cred că mulți dintre colegii mei vor proceda la fel.

Acum nu mai avem nevoie de spațiu verde? Acum merge să-l acoperim cu plastic?

Vrem concesiune... ia uitați-vă la terasele din Herăstrău. De acolo, prin concesiune, Primăria trebuie să ia 35% din profit. Numai că, ce se vezi, firmele alea nu au niciodată profit. Ați trecut vreodată pe acolo? Păi vi s-a părut că terasele alea n-ar fi profitabile?” a declarat pentru Spotmedia.ro consilierul general Aurelian Bădulescu (PSD).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇