De ce a fost secat lacul din Cișmigiu şi când vor reveni lucrurile la normal

De ce a fost secat lacul din Cișmigiu şi când vor reveni lucrurile la normal
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ciuda nemulțumirii multor bucureșteni, lacul din Parcul Cișmigiu va rămâne secat până în primăvara anului 2023, când Trustul de Clădiri Metropolitane estimează că va finaliza reparațiile la Podul Mare.

După vreo 5 ani de bâlbe administrative, PMB a decis să repare Podul Mare din Cișmigiu. E monument istoric, face parte din identitatea clădirii, iar lucrările nu mai pot fi amânate, în condițiile în care părți din balustradă stau să cadă.

Recent, mai mulți bucureșteni și-au exprimat indignarea cu privire la faptul că lacul din Parcul Cișmigiu a fost secat la jumătatea lunii iunie, deși lucrările de reparație la pod încă n-au început.

ADVERTISING

Iată de ce spune directorul general al Trustului de Clădiri Metropolitane, Cristian Hiver, că s-au petrecut lucrurile așa.

”Vom monta o schelă de susținere a podului. Și din acest motiv a fost nevoie ca lacul să fie secat mai devreme, ca să putem face o serie de teste.

Indicatorii tehnico-economici au fost aprobați. Noi am făcut deja reproiectarea. Adică am luat un proiect vechi de ani de zile și l-am actualizat, astfel încât să putem lucra în baza lui.

Suntem pregătiți și sperăm că într-o săptămână să primim ordin de începere. Atunci ne vom putea apuca de treabă. Vom lucra și cu firme private, pentru parte dintre operațiuni, dat fiind faptul că podul este monument istoric și pentru unele lucrări e nevoie de un anume tip de expertiză.

ADVERTISING

Ne vom încadra în sumele deja aprobate de Consiliul General pentru această lucrare (pe 2 iunie consilierii generali au votat un proiect din care reiese că valoarea totală a investiției ar urma să ajungă la 3.932.259 de lei). Și nu vom depăși termenul de execuție de 8 luni, pe care ni l-am asumat.

Lacul va rămâne, însă, secat pe toată durata lucrărilor. Tehnic, existau soluții și pentru o secare parțială, dar ar fi presupus lucrări suplimentare și cheltuieli mai mari”, a precizat Cristian Hiver, pentru spotmedia.ro.

Asta înseamnă că lacul din Parcul Cișmigiu va fi umplut cu apă din nou abia primăvara viitoare, cel mai devreme.

ADVERTISING

Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu a anunțat recent că lacul din parc a fost secat fără nicio grijă pentru viețuitoarele acvatice. Activiștii din grup, alături de membri ai Fundației Visul Luanei, au anunțat pe rețelele de socializare că au salvat cum au putut câțiva șerpi, boboci, țestoase și alte viețuitoare mici, care trăiesc în mediu umed. Dar multe altele au murit, odată ce lacul a fost secat.

Dacă te interesează, află totul despre bâlbâielile administrative ale PMB și despre cum ajuns Podul Mare nerestaurat ani la rând, până când a început să se prăbușească

In aprilie 2017 - deci în urmă cu circa 5 ani - la inițiativa Gabrielei Firea, Consiliul General al Municipiului București - în care majoritatea o aveau PSD și ALDE - a adoptat Hotărârea 127/5.04.2017, care prevedea că urmau să se facă reparații capitale la pod, cu un buget estimativ de 1.663.000 de lei.

Lucrările n-au început în acel an. De fapt, nici n-ar fi avut cum, de vreme ce proiectul conținea estimări de costuri preluate dintr-un proiect similar, adoptat în 2010.

Abia un an mai târziu, în 2018, PMB a constatat că, de fapt, bugetul pentru reparații nu-i ajunge.

„În anul 2018, după aprobarea bugetului (Municipiului București - n.red.), a fost demarată procedura de achiziție publică pentru servicii de proiectare (documentație tehnică pentru obținerea autorizației de construire, proiect tehnic, detalii de execuție, în baza documentațiilor anterioare).

Proiectul tehnic derulat în cursul anului 2018 a fost întocmit în baza unei expertize tehnice actualizate, constatându-se imposibilitatea realizării efective a lucrărilor, fiind necesară o ajustare pozitivă semnificativă a costurilor de execuție, acestea fiind sub evaluate”, a transmis anterior PMB, la solicitarea reporterului Spotmedia.ro.

Administrația Firea nu s-a mai preocupat de această investiție nici în 2018.

Peste un an și ceva, la propunea Gabrielei Firea - dar fără explicații - Consiliul General a votat Hotărârea 642/14.10.2019 care prevede dublarea costurilor pentru reparația Podului Mare. Mai exact, potrivit noilor indicatori tehnico-economici, lucrările urmau să coste nu mai puțin de 3.328.047 de lei!

Lucruri n-au început, însă, nici la acele prețuri uriașe pentru anul 2019. Iar potrivit bazei de date cu documente interne a PMB, hotărârea e încă în vigoare.

Administrația lui Nicușor Dan a decis să schimbe procedura de lucru.

Mai exact, ALPAB, gestionarul podului, a cerut acordul Consiliului General să predea obiectivul către Direcția de Investiții din PMB. Aceasta urma să-l repare și să îl dea înapoi la ALPAB, spre administrare. Consiliul General și-a dat acordul pe 29 octombrie 2021.

Și, în sfârșit, pe data de 3 mai 2022, PMB a anunțat că a încredințat contractul de proiectare și execuție a lucrărilor de reabilitate a Podului Mare din Cișmigiu Trustului de Clădiri Metropolitane SA.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇