Dacă nu mai faci faţă cu ratele la bancă, poţi cere ajutor la ANPC

Dacă nu mai faci faţă cu ratele la bancă, poţi cere ajutor la ANPC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) îi informează pe cei care au credite sau alte datorii şi nu le mai pot plăti că pot primi gratuit consiliere privind procedura de insolvenţă a persoanelor fizice, prin direcţia specializată din cadrul instituţiei.

Anunţul vine în contextul în care toate preţurile au crescut accelerat, iar ratele la credite au explodat, odată cu majorarea ROBOR, care în 2022 a crescut de la sub 3% la peste 8%.

"ANPC vine în sprijinul persoanelor fizice aflate în imposibilitate de plată. Astfel, prin Direcţia de Insolvenţă a Persoanelor Fizice din cadrul ANPC, consumatorii care au accesat credite, au acumulat datorii şi nu le mai pot face faţă pot apela la procedura specifică, de insolvenţă a persoanelor fizice, prevăzută de Legea nr. 151/2015", arată ANPC, miercuri, într-un comunicat de presă.

ADVERTISING

"Dorim ca accesibilitatea procedurilor de insolvenţă a persoanelor fizice să fie cât mai la îndemâna consumatorilor, iar pentru aceasta şi pentru alte lămuriri, îi aşteptăm la sediile noastre din toată ţara, pentru a le oferi consiliere gratuită şi sprijin”, susţine Ruxandra Badea, director al Direcţiei de Insolvenţă a Persoanelor Fizice.

Prin procedura de insolvenţă a persoanelor fizice, este reglementată situaţia în care datoriile persoanelor fizice pot fi reeşalonate pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea de prelungire încă un an.

ADVERTISING

Cei care au bunuri sau venituri urmăribile şi nu se încadrează pentru procedura pe bază de plan de rambursare pot opta pentru procedura prin lichidare de active.

Cei care au peste vârsta standard de pensionare şi au pierdut jumătate sau total capacitatea de muncă pot beneficia de ştergerea datoriei, în cazul în care valoarea acesteia este de maximum 10 salarii minime pe economie.

Cine vrea să acceseze aceste proceduri se poate informa de pe site-ul ANPC sau poate lua legătura direct cu birourile teritoriale de insolvenţă din cadrul comisariatelor judeţene pentru protecţia consumatorilor.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇