Cum promit Nicușor Dan și Florin Cîțu să scoată ELCEN din insolvență. Ar urma să se rezolve până la finalul anului

Cum promit Nicușor Dan și Florin Cîțu să scoată ELCEN din insolvență. Ar urma să se rezolve până la finalul anului

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, și ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, au anunțat că au găsit o soluție pentru a scoate ELCEN din insolvență până la finele acestui an.

ELCEN este principalul producător de energie termică pentru București. Are 4 centrale electrice de termoficare (CET): Grozăvești, Vest, Sud și Progesu.

Centralele ELCEN livrează apă fierbinte prin conducte groase – numite magistrale tur – spre cele peste 1.000 de puncte termice din oraș.

Această apă trece, în punctele termice, prin dispozitive numite schimbătoare de căldură. În schimbătoare, apa de la ELCEN înfierbântă apa din alte țevi, care ajunge la robinetele noastre.

termoficare
Cum funcționează sistemul de termoficare al Capitalei și ce rol au CET ale ELCEN. Grafic realizat de Alexandru Nistor

Apoi, apa sosită în punctele termice prin conductele magistrale tur se întoarce la centralele care au livrat-o, prin conducte la fel de groase numite magistrale de retur.

ADVERTISING

Ca lucrurile să funcționeze, Termoenergetica trebuie să încaseze bani de la populație. Și să primească sume uriașe de la Primăria Capitalei sub formă de subvenții (în București, circa 60% din costul gigacaloriei este pătit de PMB – n.red.).

Problema este că, ani la rând, Primăria Capitalei n-a plătit subvenția la timp. Așa că RADET a acumulat datorii împovărătoare către ELCEN. În 2016, atât RADET cât și ELCEN au intrat în insolvență.

RADET a falimentat, iar activitatea i-a fost preluată de Termoenergetica SA (care administrează rețeaua de distribuție a agentului termic din oraș, formată din conducte și puncte termice). Pentru reabilitarea acestei infrastructuri, PMB a semnat deja un contract de finanțare de 300 de milioane de euro, fonduri neramursabile.

ADVERTISING

ELCEN însă, încă în insolvență, nu poate accesa fonduri europene.

Problema se a rezolva, însă, până la finele anului, susțin Florin Cîțu și Nicușor Dan, care spun că au găsit formula pentru a scoate ELCEN din insolvență, după 4 ani.

Cum promit Florin Cîțu și Nicușor Dan să rezolve problemele producției de energie termică în București

”Din punctul meu de vedere, ELCEN a fost voit împins în insolvență și cineva ar trebui să plătească. Nu s-au putut accesa fonduri europene, nu s-au putut face investiții.

Am găst deschidere la noul primar general și împreună am găsit soluția, procedura și două mecansime pentru rezolvarea acestei probleme.

ADVERTISING

Este vorba despre Articului 26 din Ordonanța 201/2020 și Ordonanța 69/2020. Unul dintre mecansime - swap-ul pentru datorii (compensarea datoriilor – n.red.) era în vigoare și în august 2020, doar că PMB nu l-a luat în calcul”, a precizat Florin Cîțu.

Potrivit ministrului Finanțelor, până la finele lui decembrie, ELCEN ar putea ieși din insolvență.

Nicușor Dan a explicat cum va susține ieșirea ELCEN din insolvență.

”Avem două probleme în termoficare. Una este că PMB n-a achitat la timp subvenția către RADET și apoi Termoenergetica SA. Iar ele n-au putut plăti către ELCEN, care la rândul său nu și-a putut plăti furnizorii și creditorii (Romgaz, ANAF etc).

Ce am reușit să facem: am accesat mecanismul swap de compensare a datoriilor pe care autoritățile locale le au către operatorii care au datorii către ANAF.

Iar ELCEN a accesat încă un mecanism: (dacă primește compensarea - n.red.) și plătește datoria la stat până la 15 decembrie, i se șterg penalitățile.

Până la finele lunii decembrie vom compensa acea datorie de 400 de milioane de lei pe care RADET și Termoenergetica SA o au către ELCEN. Iar ELCEN își plătește datoria către ANAF și iese din insolvență”, a precizat Nicușor Dan.

Deja ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat de zilele trecute că se lucra la un plan de scoatere a ELCEN din insolvență.

În perspectivă, ELCEN a înaintat deja 3 proiecte prin care să atragă aproape 400 de milioane de lei cu care să își modernizeze 3 dintre cele 4 centrale (adică toate, cu excepția CET Vest care este deja modernizată).

Nicușor Dan a precizat și că nu se va elimina subvenția la încălzire, în condițiile în care ar fi incorect ca bucureștenii să suporte din buzunar pierderile furnizorului, Termoeneretica SA.

În plus, primarul general al Capitalei a promis că de acum încolo subvenția va fi achitată la timp.

Citește și:

Nicușor Dan, noul primar al Capitalei: În 2 ani nu vor mai fi mari probleme cu apa caldă. Cum are de gând să pună 300 km de ţeavă elastică și cum a reacționat Gabriela Firea


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇