După 3 luni de scandal, Consiliul Local al Sectorului 1 a adoptat, în sfârșit, un proiect de rectificare bugetară. Dar nu în forma propusă de primarul Clotilde Armand (USR) încă din luna septembrie, ci cu modificări majore, care prevăd alocarea a peste 90 de milioane de lei în plus pentru salubrizare.
Mai mult, potrivit viceprimarului Oliver Păiuși (USR), instituția va înregistra facturile de 86 de milioane de lei emise de Romprest, așa cum i-a cerut Curtea de Conturi, în urma unui control încheiat în cursul lunii noiembrie.
Clotilde Armand a propus un proiect de rectificare bugetară încă din luna septembrie. Dar acesta n-a trecut de Consiliul Local, în ultimele 3 luni.
Inițial, consilierii liberali au susținut că vor ca primăria de sector să bugeteze și proiectele lor. Apoi, consilierii de la PSD au susținut că vor să înțeleagă dacă proiectul de buget prevede achitarea de datorii mai vechi ale primăriei, potrivit legii. Și dacă nu cumva el este ilegal alcătuit.
În cele din urmă, în noiembrie, Curtea de Conturi a trimis primăriei un raport de audit din care reiese că instituția se face vinovată de o serie de nereguli. Printre acestea se numără neînregistrarea unor facturi de 86.284.203 de lei emise de Romprest.
Ulterior, atât consilierii liberali cât și cei social-democrați i-au cerut lui Clotilde Armand să înregistreze aceste datorii și să le prevadă în proiectul de rectificare bugetară.
Cu toate astea, Armand a continuat să pună pe ordinea de zi a ședințelor de Consiliu Local proiectul de rectificare bugetară fără înregistrarea facturilor către Romprest. Dar proiectul a fost respins de fiecare dată.
În cele din urmă, la ședința de vineri, 10 decembrie, consilierii liberali au propus un amendament care prevede retragerea unor alocări bugetare în valoare totală de 93.515.000 lei de mai multe capitole bugetare (Învățământ, Cultură, Sănătate, Transporturi etc) și realocarea banilor către capitolul 72.04 „Protecția Mediului” din care face parte și subcapitolul 72.04.05.01 din care se finanțează Salubritatea din sector realizată de Romprest.
Amendamentul a fost votat cu unanimitate de voturi. Iar proiectul rectificării bugetare a fost, de asemenea, adoptat cu unanimitate de voturi.
În context, l-am întrebat pe viceprimarul USR Oliver Păiuși care este scopul alocării acestor sume. Intenționează Primăria Sectorului 1 să înregistreze facturile de 86.284.203 de lei și să le achite?
”Da, era obligația primarului prin procesul verbal al Curții de Conturi să înregistreze aceasta sumă, nu (era o obligație – n. red.) bugetarea (...) Amendamentul a fost unul PNL”, a precizat viceprimarul USR Oliver Păiuși, la solicitarea Spotmedia.ro.
Consilierul local liberal Daniel Ciungu a precizat pentru Spotmedia.ro că amendamentul propus de liberali a fost întocmit, de fapt, de Direcția Economică din Primăria Sectorului 1. Și că liberalii au cerut achitarea tuturor facturilor neînregistrate atât de Primăria Sectorului 1, cât și de Administrația Domeniului Public și de către Poliția Locală a Sectorului 1.
Ciungu a mai precizat că execuția bugetară (care indică, de fapt, câți bani alocați s-au și cheltuit – n.red.) este sub 10%. Iar asta înseamnă că instituția are foarte mulți bani pe care nu îi cheltuiește pe nimic. Iar investițiile de la care s-a luat nu urmau să fie executate în acest an și, probabil, nici în 2022.
Una peste alta - odată cu înregistrarea facturilor restante indicate de Curtea de Conturi - Primăria Sectorului 1 nu mai are de plată către Romprest 125 milioane de lei, ci peste 211 milioane de lei.
Rămâne să vedem dacă primăria de sector va achita sau nu aceste sume. Cert este că - pe termen scurt - rectificarea bugetară îi permite instituției să facă suficiente plăți pentru a nu bloca pregătirile pentru deszăpezire, în această iarnă.