Cine votează bugetul lui Nicușor Dan? PNL și PSD spun că fără amendamentele lor, i-l pică

Cine votează bugetul lui Nicușor Dan? PNL și PSD spun că fără amendamentele lor, i-l pică

Nicușor Dan îi cheamă vineri, pe 1 martie, pe consilierii generali să voteze bugetul Primăriei Municipiului București (PMB) pentru anul 2024. Potrivit termenelor din lege, se întâmplă pe ultima sută de metri. Perioada în care primăria mai poate primi cote defalcate de la Guvern fără să aibă buget adoptat se apropie de final.

Rămâne să vedem dacă proiectul propus de Nicușor Dan va fi adoptat. În anii trecuți – în ciuda discuțiilor aprinse – primarul general a contat pe voturile grupului PNL din Consiliul General. Între timp, liberalii i-au retras sprijinul. Iar voturile USR și PMP – partide care îl susțin în continuare pe Nicușor Dan – nu sunt suficiente pentru adoptarea bugetului.

Pe 11 februarie, Nicușor Dan a organizat o conferință de presă pentru a prezenta date din proiectul de buget.

La acel moment, primarul general Nicușor Dan a susținut că proiectul a fost pus în dezbatere publice, pe site-ul primăriei, în seara zilei de vineri, 9 februarie.

ADVERTISING

Bugetul a fost întocmit în urma consultărilor primarului general cu grupurile politice USR și PMP din Consiliul General.

Pentru prima oară în ultimii ani, grupul PNL a transmis că vrea să vadă propunerea de buget a lui Nicușor Dan și că abia apoi va decide dacă o susțin sau nu.

Ulterior, președintele PNL București Sebastian Burduja – care ar putea candida în primăvară împotriva lui Nicușor Dan – a spus că proiectul de buget este „o glumă proastă”. Și că liberalii nu îl vor vota.

Or, asta e o problemă. În Consiliul General sunt 55 de locuri. Dintre ele, 21 aparțin PSD. 17 sunt ale USR. 13 sunt ale PNL, iar 5 ale PMP.

La acest moment, sunt ocupate 53 de locuri. USR are un consilier în minus. Și PSD la fel (dar probabil și-l va valida în cursul ședinței ordinare a Consiliului General de joi, 29 februarie).

Una peste alta, va fi nevoie ca jumătate plus unu dintre consilierii generali să voteze proiectul de buget, pentru ca acesta să fie adoptat.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Adică e nevoie de 28 de voturi, din care USR și PMP pot asigura doar 21.

Fără voturi de la PNL sau PSD nu se poate.

Ce fac liberalii

De la momentul în care Sebastian Burduja a spus că bugetul propus de Nicușor Dan este „o glumă proastă”, liberalii au mai discutat pe acest subiect cu Nicușor Dan, potrivit informațiilor Spotmedia.ro.

Dar nu au ajuns la un acord.

Președintele Comisiei Economice, de Buget și Credite Externe din cadrul Consiliului General, Sorin Purcărea (PNL) a declarat pentru Spotmedia.ro că liberalii se pregătesc pentru ședința de buget.

„Studiem cu atenție propunerea de buget aflată pe ordinea de zi. Așa cum a fost prezentat, nu este un buget acceptabil. În opinia noastră, nu asigură bugete acoperitoare mai ales pe secțiunea Dezvoltare, pe obiectivele de investiții asumate și cerute expres de PNL încă de la începutul mandatului.

De asemenea, restantele la plata unor obligații în domeniul protecției sociale nu sunt suficient acoperite. Lucram la un amendament complex care să reflecte prioritățile noastre, ce va fi discutat în ședința Comisiei Economice și prezentat în plenul ședinței Consiliului General”, a precizat Sorin Purcărea.

ADVERTISING

PSD spune că votul depinde de amendamente

L-am întrebat pe consilierul general Adrian Vigheciu (PSD) dacă grupul politic al social-democraților va participa la ședința de pe 1 Martie. Și dacă va vota bugetul.

„Noi am venit întotdeauna la ședințe. Ne vom prezenta și de această dată. Nu am fost consultați cu privire la întocmirea acestui buget. La fel cum nu am fost consultați la întocmirea niciunui proiect, în ultimii 3 ani, deși reprezentăm cel mai numeros grup politic.

Consider că bugetul este în linia celui de anul trecut. Nu aduce nimic nou. Și nu este unul care să permită dezvoltarea Bucureștiului. Colegii mei din comisiile de specialitate lucrează acum la o serie de amendamente.

Vă amintesc că, până acum, în ultimii 3 ani, niciunul dintre amendamentele noastre nu a fost adoptat. Dar le vom formula și pentru că vrem să le arătăm oamenilor care este viziunea noastră pentru acest oraș.

Fără aceste amendamente adoptate, nu vom vota bugetul”, a precizat Adrian Vigheciu pentru Spotmedia.ro.

USR și PMP votează bugetul   

L-am întrebat pe consilierul general Andrei Rigu (USR) dacă grupul politic din care face parte va vota bugetul.

Acesta a spus că USR va vota proiectul de buget.

De asemenea, PMP va vota bugetul, de vreme ce partidul face parte dintr-o alianță cu Forța Dreptei și USR, care îl susține pe Nicușor Dan pentru un nou mandat de primar general.

Pe ultima sută de metri

Am întrebat PMB de ce e nevoie de o ședință extraordinară a Consiliului General doar pentru adoptarea bugetului, pe 1 martie, în condițiile în care cu doar o zi înainte, consilierii generali se reuneau oricum într-o ședință ordinară cu 45 de puncte de ordinea de zi.

Potrivit instituției, pe data de 29 februarie, proiectul de buget va fi încă în termenul de dezbatere publică. Așa că nu putea intra la vot.

Faptul că în prima zi după expirarea perioadei de dezbatere publică un proiect de asemenea amploare intră la vot arată cât de puțin contează, de fapt, dezbaterea publică. Și că eventuale opinii din partea cetățenilor care înțeleg bugetul n-ar conta, de fapt, deloc.

Este adevărat, însă, că Bucureștiul nu mai poate sta mult fără buget adoptat.

Potrivit Legii  273/2006 bugetul trebuia pus în dezbatere publică în termen de 15 zile de la publicarea Legii Bugetului de stat (care a apărut în Partea I a Monitorului Oficial pe 29 decembrie 2023).

Primăria Capitalei a întârziat cu publicarea proiectului de buget.

Iar potrivit alineatului 6 din Articolul 39 din Legea 273/2006, dacă în 45 de zile de la publicarea bugetului de stat nu e aprobat bugetul local, primăriei nu i se mai virează cotele defalcate din impozite de la Guvern.

Cotele se virează – potrivit informațiilor furnizate de PMB la solicitarea Spotmedia.ro – pe data de 8 ale lunii.

Cu alte cuvinte, chiar dacă proiectul de buget al PMB ar pica la vot în ședința extraordinară de pe 1 Martie, vor mai fi câteva zile în care primarul general să îi convoace pe consilieri ca să îl adopte.

Pentru comparație, bugetul anului trecut a fost pus în dezbatere publică la jumătatea lunii ianuarie 2023 (la 23 de zile după adoptarea Legii Bugetului de Stat) și a fost adoptat pe data de 3 februarie.

Spotmedia.ro va urmări evoluția negocierilor pentru adoptarea bugetului PMB pentru anul 2024. Și vom reveni cu amănunte.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇