Azi e Ziua Veteranilor de Război, prilej cu care am aflat câţi mai trăiesc în România. Premierul Nicolae Ciucă a precizat că „avem privilegiul de a fi martorii ultimilor veterani ai celui de-Al Doilea Război Mondial, 1.096 de veterani şi veterane şi 24 de văduve de război”.
”Să le arătăm preţuirea caldă pe care o merită şi pentru că sunt istoria noastră glorioasă vie”, spune premierul în mesajul transmis cu prilejul Zilei Veteranilor de Război.
”România îi onorează astăzi pe veteranii de război cărora le datorează independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială, dedicându-le o zi de reamintire a eroismului lor şi de exprimare a recunoştinţei care li se cuvine pentru totdeauna.
Dacă trăim într-o ţară care ne aparţine pe deplin şi căreia îi putem hotărî singuri destinul, este pentru că am avut nu doar visul despre un destin românesc în istorie, ci şi bravi români care au apărat acest vis cu arma în mână în Războiul de Independenţă din 1877 şi în cele două războaie mondiale din secolul trecut", mai spune premierul, citat într-un comunicat al Guvernului.
Şi preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de Ziua Veteranilor de Război, în care a menționat războiul din Ucraina și NATO.
„Agresiunea militară brutală a Federației Ruse împotriva Ucrainei ne reamintește tuturor ororile războiului și ne face să prețuim, cu atât mai mult, sacrificiul și dăruirea veteranilor noștri pentru apărarea independenței, a suveranității și a integrității teritoriale ale României.
România este astăzi un stat membru robust și respectat al NATO și al Uniunii Europene și un partener strategic de încredere al Statelor Unite ale Americii. Tratăm cu maximă responsabilitate provocările de securitate actuale și suntem un actor important în angrenajul internațional de gestionare a acestora.
Ne îndeplinim cu consecvență angajamentele asumate în context european și euroatlantic, acționăm ca un pilon de stabilitate solid în regiunea Mării Negre și participăm activ la consolidarea securității pe Flancul Estic al NATO.
Țara noastră beneficiază, în prezent, de cele mai solide garanții de securitate din istorie. Unitatea și solidaritatea care ne definesc în cadrul NATO sporesc forța apărării noastre colective, iar prezența substanțială a aliaților pe teritoriul național este o dovadă concretă în acest sens”, a precizat Klaus Iohannis.