Caii de la Letea au nevoie iar să fie salvați, 11 ani mai târziu. Sunt lăsați să moară de sete, autoritățile ridică din umeri

Caii de la Letea au nevoie iar să fie salvați, 11 ani mai târziu. Sunt lăsați să moară de sete, autoritățile ridică din umeri
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Caii sălbatici din Pădurea Letea sunt în pericol să moară de sete, împreună cu alte viețuitoare din zona strict protejată din Delta Dunării.

Cele două adăpători pe care le aveau la dispoziție au secat și, în ciuda apelurilor localnicilor, turiștilor și asociațiilor care luptă pentru binele animalelor, cum ar fi ARCA, care inclusiv au strâns bani pentru a salva caii, nimeni nu face nimic, relatează Europa Liberă.

Situația este de domeniul absurdului. Autoritățile ridică din umeri și pasează responsabilitatea de la o instituție la alta, invocând că zona este protejată și orice intervenție ar distruge ecosistemul. În același timp, la situația aceasta s-a ajuns pentru că Pădurea Letea a fost împrejmuită acum câțiva ani cu două rânduri de gard, unul de sârmă ghimpată și un altul făcut cu stâlpi de beton, material interzis într-o zonă protejată.

ADVERTISING

Cel care a decis împrejmuirea, sub pretextul protejării unei plantații de puieți de plop, a fost Grișa Ivanov, președintele Asociației Danubiu, inginer silvic și angajat al Romsilva, la Direcția Silvică Tulcea, șef al Ocolului Silvic Rusca.

„În loc să fie împrejmuită însăși plantația ce se dorea a fi protejată de sălbăticiuni, au fost luați captivi caii și celelalte vietăți din pădure, supuse acum însetării”, a declarat, vineri, 12 august, pentru sursa citată, un localnic.

Din cauza împrejmuirii, a fost blocat accesul animalelor la lacul Merhei, care ar fi putut fi o sursă alternativă de adăpare, mai ales într-o asemenea perioadă de secetă severă.

ADVERTISING

Directoarea rezervației, Viorica-Fănica Bîscă, susținea pe 9 august că s-ar fi intervenit pentru ca pânza freatică să fie adusă la suprafață și adăpătoarele să fie alimentate, însă în continuare nu e strop de apă.

Întrebată de sursa citată dacă își menține declarațiile că situația ar fi fost remediată, ea s-a declarat jignită și a pasat responsabilitatea către guvernatorul Deltei, Teodosie Gabriel Marinov.

Situația ar putea fi rezolvată ușor, dacă s-ar săpa jumătate de metru în adăpătoare, cât să fie adusă la suprafață pânza freatică. Primarul din CA Rosetti, Antonel Pocora, are la instituție un buldoexcavator care ar putea face treaba, iar turiștii au strâns bani de motorina necesară lucrării.

ADVERTISING

Însă primarul spune că nu e atribuția sa, iar singura instituție care poate să intervină în pădure este Ocolul Silvic Tulcea, dar doar cu aprobarea Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, fiind zonă protejată.

Edilul spune însă că a cerut încă din 22 iulie, să intervină legal pentru rezolvarea situației, iar 5 zile mai târziu, pe 27 iulie, conducerea Rezervației i-a transmis că „va delega o persoană care se va deplasa în zonă pentru identificarea și aplicarea unor soluții în vederea rezolvării situației create”.

Localnicii spun că în unele părți ale pădurii deja a început să miroasă a hoit, semn că sunt animale care au murit de sete. În plus, în căutarea apei, caii încearcă să treacă de garduri, fiind răniți în sârma ghimpată. Un astfel de caz a avut loc recent, când o familie cu un mânz abia născut a vrut să treacă gardul, iar puiul a fost rănit grav.

Caii de la Letea au fost în 2011 în centrul unui episod care a șocat România. Atunci, unii localnici au vândut pentru carne 54 de cai, deși animalele sălbatice nu le aparțineau. În urma acțiunilor Asociației Vier Pfoten și a altor iubitori de animale, caii au fost în cele din urmă salvați.

Caii Salbatici din Letea salvati de VIER PFOTEN - povestea in imagini

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇