Bode a tăiat panglica la 13 km din Autostrada Transilvania. România are, în sfârșit, 1.000 km de autostradă. Ce se mai deschide în 2023 și 2024

Bode a tăiat panglica la 13 km din Autostrada Transilvania. România are, în sfârșit, 1.000 km de autostradă. Ce se mai deschide în 2023 și 2024
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Lucian Bode s-a dus la inaugurarea primului tronson din Autostrada Transilvania, care trece prin judeţul Sălaj.

Secretarul general al PNL şi fost ministru al Transporturilor a declarat că este ”un moment istoric”.

"Prin darea în trafic a celor 13,5 kilometri de autostradă din Autostrada Transilvania, Sălajul face istorie, sunt primii kilometri de autostradă daţi în trafic din judeţul Sălaj şi România face istorie, pentru că atinge borna de o mie de kilometri pe autostradă care sunt în trafic în acest moment”, a spus Bode.

Între timp, azi noapte, a fost explozie și incendiu pe șantierul Autostrăzii Moldovei: 4 muncitori au murit arși de vii (Galerie Foto & Video)

380279259_760905439172870_4220255199195197895_n
Foto: Facebook/Lucian Bode

Bode a amintit că era ministru la Transporturi în 2020, când s-au deblocat lucrările în zonă.

ADVERTISING

”Ceea ce am început în 2020 iată se materializează astăzi, din păcate doar parţial”, a declarat Lucian Bode, el arătând că la acel moment se aflau în lucru două tronsoane din autostradă.

380950127_760906422506105_8639358036830515192_n
Foto: Facebook/Lucian Bode

”Autostrada Transilvania a avut o istorie prea lungă şi sinuoasă, de peste 20 de ani aşteptăm noi, sălăjenii, inaugurarea primului tronson din Autostrada Transilvania, mult prea mult. (..) Eu trag speranţa că, aşa cum îl cunosc pe acest constructor, va reuşi să finalizeze cei 42 de km între Nădăşelu şi Poarta Sălajului, până la finalul lui 2024”, a mai spus Bode.

Acesta i-a criticat pe cei care spun că s-a dat în folosinţă ”un ciot de autostradă”, precizând că ei nu cunosc Sălajul şi l-au văzut doar pe hartă. ”În realitate, cei 13,5 kilometri de autostradă au însemnat enorm de mult şi înseamnă enorm de mult pentru această regiune şi pentru judeţul Sălaj”. 

ADVERTISING

Care e situaţia pe celelalte tronsoane din Autostrada Transilvania

Bode speră că, până la sfârşitul anului, 60 de km de autostradă din Autostrada Transilvania vor fi daţi în trafic.

Lucian Bode a prezentat stadiul în care se află celelalte tronsoane din Autostrada Transilvaniei, pe care le-a împărţit în trei categorii.

”Prima categorie as numi-o veşti bune pentru această regiune şi pentru sălăjeni. Nuşfalău – Suplac, 13,5 Km daţi în trafic astăzi.

Tronsonul Cheţani - Câmpia Turzii, din datele pe care eu le am astăzi, va fi dat în trafic, finalizat şi recepţionat până la sfârşitul anului, vorbesc de 16 km de autostradă.

ADVERTISING

De asemenea, legătura dintre Autostrada Transilvania şi municipiul Oradea, cei aproape 20 de km, vor fi finalizaţi până la sfârşitul anului. Aşadar, până la sfârşitul anului, avem speranţe că 60 de km de autostradă din Autostrada Transilvania vor fi daţi în trafic”, a arătat Bode.

El a precizat că cea de a doua categorie o numeşte ”aşteptări foarte mari din partea noastră”.

Tronsonul de la Nădăşelul până la Poarta Sălajului. Sunt două contracte. Nădşelul-Mihăleşti şi Mihăleşti-Zimboră, Zimbor- Poarta Sălajului, sunt peste 40 de km de autostradă, care astăzi sunt în lucru. Autostrada este realizată de un constructor român foarte serios şi care are termene de finalizare anul 2025. Eu trag speranţa, că aşa cum îl cunosc eu pe acest constructor serios, o să reuşească şi aici să dea în trafic, să finalizeze cei 42 de km până la sfârşitul anului 2024".

În categoria a treia se găsesc speranţele.

"De prea mult timp aceste trei tronsoane se află în proceduri şi, din păcate, şi astăzi când vorbim, două dintre ele sunt în procedură de contestare. Tronsonul Poarta Sălajului – Nuşfalău 41 de km, au fost depuse ofertele şi sunt 8 oferte, sperăm ca până la sfârşitul anului procedurile să se încheie, astfel încât să se poată semna contractul de proiectare şi execuţie”, a spus Bode.

El a precizat că ”tronsonul de aici, cei 26 de km, a fost adjudecat de un constructor român, dar din păcate există o contestaţie în primă instanţă”.

”Sperăm ca această procedură de contestare să se încheie în cel mult o lună”, a adăugat el.

Bode a menţionat că ultimul tronson, cei 29 de km, între Chiribiş şi Biharia au fost licitaţi, a fost desemnat câştigătorul, tot un constructor român. ”În acest moment, sunt în a doua procedură de contestare, mai exact la Curtea de Apel şi sperăm noi că ultima, astfel încât în luna octombrie să avem contractul de execuţie semnat pentru cei 29 de km, astfel încât cei aproape 100 de km de autostradă care sunt în aceste proceduri: Poarta Sălajului, Zalău, Chiribis, Biharia să poată să între în execuţie”, a spus Bode.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇