Angajaţii din sănătate protestează în toată țara, în ploaie. La Guvern au venit în mijlocul lor liderii AUR (Galerie foto)

Angajaţii din sănătate protestează în toată țara, în ploaie. La Guvern au venit în mijlocul lor liderii AUR (Galerie foto)

Sute de angajați din sistemul de sănătate au protestat, marți, în fața Guvernului și a prefecturilor țară, față de decizia noului Executiv de a îngheța salariile din sistemul public.

Protestul a fost organizat de Federația sindicală Sanitas, care a transmis și revendicările. Astfel, ei cer să fie aplicată Legea Salarizării Unitare, stabilirea sporului de condiții prin raportare la salariul de bază aflat în plată si acordarea de stimulent de risc (bonusul COVID) și pentru angajații din asistența socială.

ADVERTISING

Amintim că, în 2017-2018, salariile medicilor și asistenților medicali au crescut direct la nivelul pentru anul 2022, însă pentru celelalte categorii de angajați din sistemul de sănătate (infirmiere, brancardieri, îngrijitoare, personalul tehnic și administrativ sau cel din asistență socială) s-a stabilit ca majorările să se facă treptat.

Acum, că pandemia de coronavirus a crescut gradul de pericol la care e expus personalul din spitale, dar și volumul de muncă, sindicaliștii consideră că e o mare nedreptate ca salariile să mai fie și înghețate.

protest-sanitas-bucuresti
Foto: Facebook Sanitas/protest București

În toată țara protestatarii au venit cu pancarte cu mesaje pentru guvernanți. Ei îl acuză pe premierul Florin Cîțu că, dacă anul trecut înainte de alegeri promitea că va respecta legislația salarială în vigoare, acum încalcă și promisiunea, și drepturile.

ADVERTISING
protest-sanitas-iasi
Foto: Facebook Sanitas/protest Iași
protest-sanitas-bucuresti-dezamagiri
Foto: Facebook Sanitas/protest București

Ei spun că li se pare incredibil ca tocmai cei care sunt numiți de 9 luni eroi să fie cei de la care se iau bani.

protest-sanitas-mures
Foto: Facebook Sanitas/protest Mureș

Și cer să fie respectate promisiunile...

protest-sanitas-dambovita
Foto: Facebook Sanitas/protest Dâmbovița

La protestele din întreaga țară au participat cel mult 100 de persoane, așa cum prevede legislația pe timpul pandemiei și au fost respectate și regulile pentru oprirea răspândirii virusului.

protest-sanitas-vaslui
Foto: Facebook Sanitas/protest Vaslui
protest-sanitas-caras-severin
Foto: Facebook Sanitas/protest Caraș-Severin

Parlamentari AUR, la protestul din București

În București, protestatarii au venit cu pelerine și umbrele, înfruntând vremea de afară.

protest-sanitas-bucuresti-principala
Foto: Facebook Sanitas/protest București

Ei au scandat că lupta pe care o duc ar trebui să fie doar cu virusul, nu și cu statul.

protest-sanitas-bucuresti-principala1
Foto: Facebook Sanitas/protest București

Spre finalul manifestației, în Piața Victoriei a venit și liderul AUR George Simion, însoțit de mai mulți parlamentari ai formațiunii. Simion și-a justificat prezența prin noua sa demnitate, spunând că dacă din partea Ministerului Sănătății oamenii nu primesc atenție, măcar de la Parlament să se întâmple.

ADVERTISING

”Acești oameni trebuie auziți, nu lăsați în frig. Oamenii aceștia au dreptate și măcar dintr-un gest de bun simț Guvernul trebuia să-i primească și să le asculte doleanțele.

Sunt și ei români, sunt români care muncesc. Aparent nu se mai dorește să muncească nimeni în țara asta”, le-a spus Simion jurnaliștilor care l-au întrebat ce caută la protest.

george-simion-protest-sanitas
Foto: Facebook/George Simion

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇