Sute de angajați din sistemul de sănătate au protestat, marți, în fața Guvernului și a prefecturilor țară, față de decizia noului Executiv de a îngheța salariile din sistemul public.
Protestul a fost organizat de Federația sindicală Sanitas, care a transmis și revendicările. Astfel, ei cer să fie aplicată Legea Salarizării Unitare, stabilirea sporului de condiții prin raportare la salariul de bază aflat în plată si acordarea de stimulent de risc (bonusul COVID) și pentru angajații din asistența socială.
Amintim că, în 2017-2018, salariile medicilor și asistenților medicali au crescut direct la nivelul pentru anul 2022, însă pentru celelalte categorii de angajați din sistemul de sănătate (infirmiere, brancardieri, îngrijitoare, personalul tehnic și administrativ sau cel din asistență socială) s-a stabilit ca majorările să se facă treptat.
Acum, că pandemia de coronavirus a crescut gradul de pericol la care e expus personalul din spitale, dar și volumul de muncă, sindicaliștii consideră că e o mare nedreptate ca salariile să mai fie și înghețate.
În toată țara protestatarii au venit cu pancarte cu mesaje pentru guvernanți. Ei îl acuză pe premierul Florin Cîțu că, dacă anul trecut înainte de alegeri promitea că va respecta legislația salarială în vigoare, acum încalcă și promisiunea, și drepturile.
Ei spun că li se pare incredibil ca tocmai cei care sunt numiți de 9 luni eroi să fie cei de la care se iau bani.
Și cer să fie respectate promisiunile...
La protestele din întreaga țară au participat cel mult 100 de persoane, așa cum prevede legislația pe timpul pandemiei și au fost respectate și regulile pentru oprirea răspândirii virusului.
Parlamentari AUR, la protestul din București
În București, protestatarii au venit cu pelerine și umbrele, înfruntând vremea de afară.
Ei au scandat că lupta pe care o duc ar trebui să fie doar cu virusul, nu și cu statul.
Spre finalul manifestației, în Piața Victoriei a venit și liderul AUR George Simion, însoțit de mai mulți parlamentari ai formațiunii. Simion și-a justificat prezența prin noua sa demnitate, spunând că dacă din partea Ministerului Sănătății oamenii nu primesc atenție, măcar de la Parlament să se întâmple.
”Acești oameni trebuie auziți, nu lăsați în frig. Oamenii aceștia au dreptate și măcar dintr-un gest de bun simț Guvernul trebuia să-i primească și să le asculte doleanțele.
Sunt și ei români, sunt români care muncesc. Aparent nu se mai dorește să muncească nimeni în țara asta”, le-a spus Simion jurnaliștilor care l-au întrebat ce caută la protest.
Citește și: