Angajații CNSAS se revoltă, după ce în Parlament s-a decis majorarea numărului de șefi, în timp ce specialiștii au plecat pe capete

Angajații CNSAS se revoltă, după ce în Parlament s-a decis majorarea numărului de șefi, în timp ce specialiștii au plecat pe capete

Salariaţii Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) protestează public faţă de decizia politicienilor de majorare a numărului membrilor Colegiului, cu tot ceea ce implică această hotărâre – secretar, maşină, şofer şi ”privilegii financiare”.

Revolta lor vine în contextul în care specialiştii din CNSAS au atras atenţia de mai mult timp asupra plecărilor continue de personal specializat către alte instituţii, din cauza veniturilor mici şi a lipsei de predictibilitate.

Şi asta în condiţiile în care în sarcina acestor angajaţi revine sarcina verificării a zeci de mii de candidaţi înscrişi în cele patru rânduri de alegeri din 2024.

ADVERTISING

"Blocajul CNSAS este deja un fapt"

”Politicienii au obligaţia să salveze Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, nu să îl paraziteze!”, este mesajul transmis public de angajaţii din CNSAS.

Aceştia fac referire la un proiect de lege aprobat de Camera Deputaţilor, prin care se propune majorarea numărului membrilor Colegiului CNSAS, de la 11 la 13.

Într-un comunicat dat publicităţii, joi, de sindicatul care reprezintă personalul de specialitate din Consiliu, angajaţii instituţiei protestează, catalogând drept ”revoltător” faptul că, deşi în urmă cu 5 luni ei au lansat un apel public pentru salvarea CNSAS, în care au cerut predictibilitate şi echitate salarială astfel încât să nu mai plece personalul de specialitate, politicienii nu au luat nicio măsură pentru rezolvarea problemelor semnalate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Cu toate acestea, clasa politică ne-a transmis următorul mesaj: CNSAS poate fi salvat cu încă doi membri în Colegiu, cu încă două birouri generoase din care va trebui alungat şi înghesuit altundeva personalul de specialitate, cu două maşini noi şi încă doi şoferi, privilegii financiare, precum şi cu alţi doi dintre angajaţii actuali mutaţi în poziţie de secretar personal. Faţă de această nedreptate protestăm şi vă spunem, înainte de a pleca cu toţii, «Salvaţi Memoria, Adevărul, Viitorul! Salvaţi CNSAS!»”, se arată în documentul citat. 

Specialiştii din Consiliu reclamă ”drenarea personalului către alte instituţii ale administraţiei publice centrale”, fenomen care se întâmplă de multe luni şi despre care spun că a continuat şi continuă în fiecare săptămână. 

ADVERTISING

”Blocajul instituţional este deja un fapt. O pot confirma beneficiarii muncii noastre, petenţi sau cercetători care tot mai greu pot ajunge la sala de lectură pentru a consulta dosare, tot mai greu primesc copiile de pe documentele din dosare solicitate, beneficiari ai unor legi reparatorii care nu pot intra în plată cu drepturile cuvenite, o confirmă diminuarea extraordinară a numărului de materiale aflate pe ordinea de zi a şedinţelor Colegiului CNSAS, urmată de scăderea numărului acţiunilor în constatarea calităţii de colaborator sau lucrător al Securităţii.

Ne aflăm, în acest moment, împuţinaţi şi demotivaţi, în faţa sarcinii verificării a zeci de mii de candidaţi înscrişi în următoarele patru rânduri de alegeri, pe care, indiferent ce ar spune altcineva, nu o vom putea duce la îndeplinire”, este mesajul angajaţilor din CNSAS.

Apelul din noiembrie nu a fost auzit

În noiembrie anul trecut, angajaţii Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii atrăgeau atenţia asupra plecărilor masive de personal din instituţie, cauzate de ”demotivare, absenţa dotărilor necesare îndeplinirii mandatului public încredinţat şi lipsa de interes a decidenţilor” şi făceau un apel public către politicieni şi către societatea civilă deopotrivă să nu permită, prin lipsa de acţiune, să se ajungă la ”un blocaj instituţional”.

Ei arătau că de la aproape 300 de angajaţi vor rămâne sub 150.

”Lipsa unor măsuri urgente de stopare a plecărilor voluntare din direcţiile de specialitate va priva iremediabil interesul public de expertiza unor profesionişti ce nu pot fi înlocuiţi cu uşurinţă.

Aceia dintre noi care vor rămâne vor mai fi, probabil, în scurt timp, mai puţin de 150. Ceea ce, împreună cu recenta anulare a posturilor vacante şi imposibilitatea organizării vreunui concurs de recrutare de personal, prefigurează un previzibil blocaj instituţional”, era mesajul salariaţilor CNSAS.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇