Al Jazeera a stat de vorbă cu câțiva antivacciniști din România. Care le sunt motivele și cine profită de pe urma lor

Al Jazeera a stat de vorbă cu câțiva antivacciniști din România. Care le sunt motivele și cine profită de pe urma lor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Al Jazeera a publicat o analiză despre situația din România, ”o țară cu una dintre cele mai mici alocări bugetare pentru sănătate, deși are unul dintre sistemele sanitare cele mai proaste din UE”.

Jurnaliștii străini scriu că, în timp ce medicii români se pregătesc de valul Omicron ce crește rapid și în țara noastră, mulți cetățeni continuă să fie sceptici în ce privește pandemia și măsurile de protecție, mai ales vaccinarea.

Ei au stat de vorbă cu Marius Mioc, un scriitor ce tocmai și-a publicat singur cartea ”Covid, minciuna secolului”, care și-a început declarația cu un citat din Mark Twain: ”este mai ușor să păcălești un om decât să-l convingi că a fost păcălit”.

ADVERTISING

Mioc este unul dintre românii care nu cred că pandemia este reală, ci doar o ”isterie întreținută de politică și dorința de a face bani”. Noua scriere și-a publicat-o în 2020 și vinde un exemplar cu 45 de lei. Deși a mai publicat în trecut o carte despre revoluția din 1989, de data aceasta librăriile nu i-au acceptat cartea la raft, ceea ce, spune el, ”e parte din conspirație”.

Agenția amintește că România are a doua cea mai mică rată de vaccinare din UE, după Bulgaria, și că autoritățile se așteaptă ca valul Omicron să aducă și 25.000 de cazuri zilnice.

Aproximativ 60% din categoriile vulnerabile - cei peste 65 de ani și bolnavii cronici - nu sunt vaccinați și doar 40% din populația adultă are schema completă (doza unică sau două doze), în timp ce alte țări, cum e Israelul, au început deja să administreze a patra doză.

ADVERTISING

Rata slabă de imunizare, scrie Al Jazeera, a avut consecințe tragice anul trecut, când aproape 11.000 de români au murit în valul 4 al pandemiei, care a avut vârful la începutul lunii noiembrie.

Pentru a afla motivele pentru refuzul vaccinării, jurnaliștii străini au stat de vorbă cu Andrei Tiut, politolog și cercetător la GlobalFocus Centre.

”Nu există o singură ideologie antivaccin, fiecare are motivul său pentru care se opune și se teme”, spune Tiut, care a subliniat că o campanie reală de informare a populației a lipsit, dar și că există o lipsă generală de încredere în autorități.

Totodată, restricțiile le-au amintit multora de regulile din comunism, impuse de Nicolae Ceaușescu.

ADVERTISING

Jurnaliștii au stat de vorbă și cu doi studenți de la Universitatea București. Aceștia susţin că nu sunt antivacciniști, dar consideră că impunerea de restricții pentru cei nevaccinați e o încălcare a libertății câștigate în urmă cu 32 de ani.

Cei doi studenți poartă deseori în această perioadă paltoane din era comunistă, dorind ca așa să le amintească oamenilor ”de unde venim și unde se pare că încercăm cu disperare să ne întoarcem”.

”Nu sunt sigur de vaccin și pe mine unul mă doare în cot oricum. Sunt tânăr, sunt sănătos. Covid e cea mai mică problemă a mea. Sunt student, am multe probleme. De ce să mă protejez de ceva atât timp cât nu sunt sigur că mă a proteja e cea mai bună cale de a lupta”, spune unul dintre tinerii cu care a stat de vorbă Al Jazeera.

Al Jazeera remarcă faptul că ”cei doi, ca mulți alți români nevaccinați cu care am vorbit, privesc cu scepticism informațiile oferite de autorități, dar au încredere în ceea ce citesc pe Internet și mai ales în personaje controversate, despre care consideră că sunt reduse la tăcere pentru că spun adevărul”.

Agenția o citează și pe Oana Popescu-Zamfir, directorul GlobalFocus Centre, care spune că mulți români consideră că Guvernul nu lucrează în interesul public.

”Guvernarea României a fost marcată de corupție după revoluția care a îndepărtat conducerea comunistă. Numeroase scandaluri de corupție au zguduit țara în ultimii ani și în mentalul colectiv s-a înrădăcinat ideea că pozițiile de putere sunt abuzate”, scrie publicația.

Jurnaliștii străini au remarcat și faptul că foarte mulți profită de pe urma acestor suspiciuni ale românilor și postează pe Internet mesaje conspiraționiste pentru a atrage urmăritori.

”Jurnaliști, preoți, parlamentari și chiar și doctori - persoane care ocupă poziții care de obicei presupun un nivel mai mare de responsabilitate publică - sunt acum printre 'eroii cauzei'”, mai scrie Al Jazeera, care îi menționează în context pe Diana Șoșoacă și George Simion, care și-au însușit victoria împotriva impunerii în România a certificatului digital.

”Pentru cei care neagă existența Covid, cum este Mioc, neîncrederea este atât de adâncă încât pune sub semnul întrebării toți liderii și instituțiile lumii. În cartea sa pretinde că virusul a fost o invenție întâi pentru a înăbuși protestele din Hong Kong, dar că acum liderii lumii perpetuează minciuna pentru a nu fi luați de proști pentru că au crezut scenariul Chinei la început”, încheie publicația analiza despre România.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇