Alergia la arahide, pe cât de inofensivă poate părea multora dintre noi, pe atât e de serioasă și potențial periculoasă pentru cei care suferă de așa ceva. Pentru a veni în ajutor mai ales copiilor care au o astfel de alergie, o companie a produs un plasture care ar putea proteja de reacții severe, în cazul ingerării accidentale.
Plasturele produs de compania biofarmaceutică franceză DBV Technologies și la care au lucrat oameni de știință de la instituții din toată lumea a fost testat pe copii mici din opt țări, în cadrul unui studiu condus de specialistul în alergie pediatrică Matthew Greenhawt, de la Spitalul de Copii Aurora din Colorado.
Reușita cea mare a fost că acesta (Viaskin Peanut, cum se numește plasturele) a desensibilizat aproximativ două treimi din cei 244 de copii care l-au purtat zilnic timp de 12 luni, scrie CNN.
Copiii aveau alergie la alune, iar o ingestie accidentală ar fi putut fi o problemă, chiar una foarte periculoasă pentru unii dintre ei, putându-se ajunge chiar la anafilaxie. Plasturele le-a furnizat însă în mod constant o cantitate mică din „otrava” la care corpul lor reacționa, făcând-o mai puțin periculoasă.
Concret, 67% dintre copiii care au purtat plasturele au tolerat ingerarea unei cantități mici de arahide (300 mg sau mai puțin) fără a prezenta simptome alergice, echivalent cu aproximativ 1- 4 alune, ceea ce este suficient pentru a-i proteja pe cei mici de expunerea accidentală.
Dozele de alergeni aplicate într-un plasture cutanat sunt mult mai mici decât cele utilizate în imunoterapiile orale, respectiv 250 de micrograme de proteină din alune per plasture (a mia parte dintr-o alună).
Deși copiii pot dezvolta în continuare unele iritații ale pielii sau reacții adverse, plasturii sunt o alternativă mult mai simplă - și potențial mai sigură - la imunoterapia orală, susțin cercetătorii.