Valeriu Gheorghiță explică de ce testul de anticorpi nu e relevant pentru a decide dacă să faci sau nu doza 3 de vaccin

Valeriu Gheorghiță explică de ce testul de anticorpi nu e relevant pentru a decide dacă să faci sau nu doza 3 de vaccin

Cei care își fac test de anticorpi pentru a decide dacă să facă sau nu doza a treia de vaccin nu procedează corect, spune Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID.

Medicul a explicat de ce, pentru moment, măsurarea anticorpilor nu este un criteriu relevant.

„Ceea ce ne lipsește în momentul acesta este o standardizare a metodelor de determinare a acestor anticorpi. Sunt mai multe tipuri de metode care se folosesc, metode comerciale disponibile în laboratoare. Ele nu sunt standardizate, deci nu pot fi comparate rezultatele”, a explicat Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

El spune, însă, că lucrurile s-ar putea schimba în perioada următoare.

”Din ceea ce știm, pe metodele evaluate în studii, foarte probabil că în perioada imediat următoare se va defini acea valoare-prag a anticorpilor de la care știm că persoana respectivă are un nivel crescut de protecție, undeva la peste 85 la sută, și un nivel de la care știm că nu este protejată această persoană.

De ce trebuie să avem această valoare definită? Tocmai pentru că, la un moment dat, vaccinurile vor fi comparate între ele ca eficacitate, ca eficiență, și, de asemenea, ca durată a protecției”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Din cauza că testele nu sunt standardizate în acest moment, pragul de referință poate să nu fie relevant, mai spune șeful CNCV.

„În momentul acesta, se consideră o valoare-limită, o valoare-prag, de la care știm că persoana respectivă are un nivel suficient de ridicat de protecție, undeva peste 170 de unități arbitrare pe mililitru, dar repet, testele nu sunt standardizate.

Noi ceea ce determinăm prin testele obișnuite sunt anticorpii care se leagă de proteina spike, dar acei anticorpi nu înseamnă neapărat anticorpi neutralizanți. Noi determinăm practic o valoare a anticorpilor care se leagă de acea proteină, dar nu înseamnă că avem neapărat anticorpii protectori, neutralizanți, cei care blochează intrarea virusului în celulă”, a arătat medicul Valeriu Gheorghiță.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇