Un medic explică gafa CNAS: Înseamnă că într-o zi poți să-i faci anestezia pacientului, în altă zi îl tai!

Un medic explică gafa CNAS: Înseamnă că într-o zi poți să-i faci anestezia pacientului, în altă zi îl tai!

Preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor din Ambulator, dr. Cosmin Alexandrescu, a atras atenţia asupra unei exprimări greşite care există în noul contract cadru al CNAS, care ar trebui să intre în vigoare anul viitor.

„Casa de Asigurări de Sănătate decontează un singur serviciu medical /procedură diagnostică/terapeutică/tratamente/terapii pentru un CNP/zi”, este exprimarea care a stârnit confuzie în rândul medicilor şi al pacienţilor.

Dr. Cosmin Alexandrescu spune că, după ce s-a vehiculat în spaţiul public că, astfel, conform acestei exprimări, s-ar reduce numărul de servicii medicale decontate de CNAS, reprezentanţii Casei i-au transmis că, de fapt, au vrut să scrie altceva.

ADVERTISING

O greşeală de exprimare care ar fi putut duce la o situaţie absurdă, spune medicul.

„De exemplu, la chirurgie: anestezia reprezintă un serviciu, incizia reprezintă un serviciu, pansamentul este un serviciu, dacă s-ar aplica în forma în care este scrisă textual pe site, ar însemna că, dacă un pacient ar veni la chirurgie, într-o zi poţi să-i faci anestezia, în altă zi îl tai, în a treia zi eventual îl pansezi.

După intervenţia pe care am avut-o la un post TV, am fost contactat de CNAS şi am avut o discuţie cu dânşii, din care a reieşit că ei, de fapt, au vrut să scrie altceva, că nu se referă decât la acelaşi tip de serviciu, adică dacă îi faci, nu ştiu, la cardiologie un EKG unui pacient nu-i mai faci în aceeaşi zi încă un EKG, ei, de fapt, aia vroiau să scrie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Problema este că cineva a fost corigent la română, pentru că forma care era scrisă pe site spunea foarte clar: un serviciu/CNP/zi, fără niciun fel de alte detalii”, a explicat medicul pentru News.ro.

Dr. Cosmin Alexandrescu atrage atenţia și asupra faptului că serviciile de kinetoterapie ca servicii conexe dispar din contractul cu CNAS, lucru care îi afectează grav pe pacienţii care au nevoie de această ramură.

„Alte modificări: se reorganizează în totalitate serviciile de kinetoterapie, fără să se ia în considerare ce perturbări înseamnă pentru pacienţi. În această formă apare că, practic, kinetoterapia ca serviciu conex dispare din contractul cu CASA, nu se mai decontează. Asta ce înseamnă. Kinetoterapia reprezintă uneori singurul serviciu, singura practică medicală care poate fi aplicată pentru recuperarea unor pacienţi”, a explicat medicul.

ADVERTISING

Cosmin Alexandrescu afirmă că oficialii CNAS nu au luat în calcul toate consecinţele a ceea ce au scris în contract și speră că aceste erori se vor corecta.

”Săptămâna trecută au fost puse aceste documente în transparenţă decizională, nu scrie nicăieri că este un prim draft, că se va discuta, nu, astea sunt, punct. Sper că această, hai să-i spunem scăpare, se va corecta”, a spus preşedintele APMA.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇