Managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a prezentat trei simptome care în valul trei al pandemiei de Covid ar trebui să ne trimită la medic, mai ales dacă suntem în categoria persoanelor vulnerabile (vârstnice sau cu boli considerate comorbidităţi).
Este vorba despre lipsa poftei de mâncare, somnolenţa excesivă şi presiunea care apare la nivelul toracelui.
Acestea trebuie atent monitorizate în caz de Covid, pentru că ar putea indica o posibilă evoluţie spre agravare şi impun consultul medical, a precizat Mahler.
"Aş vrea să atrag atenţia asupra simptomatologiei care ar trebui să trimită pacientul către un consult medical în spital.
Dacă în valul doi vorbeam în mod deosebit de o monitorizare a saturaţiei, sigur, saturaţia rămâne un parametru care trebuie monitorizat acasă, dar este extrem de important ca persoanele, mai ales cele care au comorbidităţi sau sunt persoane vârstnice, să îşi monitorizeze pofta de mâncare, lipsa poftei de mâncare este un semnal de alarmă, somnolenţa excesivă şi presiunea care apare la nivelul toracelui, durerea toracică difuză.
Sunt trei simptome care trebuie atent monitorizate la aceste categorii de persoane şi care trebuie să indice o posibilă evoluţie spre agravare şi impun consultul medical", a susţinut medicul.
Peste 90% dintre pacienţii de la Marius Nasta necesită debite crescute de oxigen
Foarte mulţi pacienţi de la Institutul "Marius Nasta" au nevoie de debite crescute de oxigen.
"În spital lucrurile sunt destul de dificile.
Practic, aş putea spune că întreaga secţie s-a transformat într-o secţie de terapie intensivă, pentru că în marea majoritate, peste 90% din pacienţi sunt pacienţi severi, care necesită debite crescute de oxigen, la care căutăm surse suplimentare de oxigen pe lângă oxigenul pe care îl avem de la staţia centrală de oxigen - adică butelii sau concentratoare de oxigen, pentru că abia cu surse suplimentare reuşim să stabilim o oxigenare cât de cât în parametrii de funcţionare ai organismului", a explicat Beatrice Mahler.
Unii pacienţi au făcut tromboze şi s-a ajuns la amputarea piciorului sau mâinii
Un lucru îngrijorător este evoluţia complicaţiilor şi formele de complicaţii care apar la pacienţii din terapie intensivă.
"Un lucru extrem de îngrijorător este modul de evoluţie al bolii COVID la pacienţii critici şi complicaţiile care apar mai frecvent la pacienţii din terapie intensivă.
Ca o caracteristică a valului trei, în Institutul "Marius Nasta" constatăm apariţia mai frecventă a evenimentelor trombotice arterio-venoase, complicaţii de temut ale evoluţiei în terapie intensivă a pacienţilor cu infecţie SARS-COV-2.
În ultimele săptămâni am avut o serie de pacienţi, unii fără comorbidităţi, care au dezvoltat tromboze arteriale, cu ischemii de membre superioare sau membre inferioare, care în urma consultului efectuat de către colegii noştri din chirurgie vasculară au avut indicaţie de amputaţie", a afirmat Beatrice Mahler.
Despre tromboze s-a vorbit până acum doar în legătură cu administrarea vaccinului Astra Zeneca, dar iată că există cazuri grave printre pacienţii infectaţi.
Citeşte detalii despre controversa Astra Zeneca poate provoca tromboze: