Valeriu Gheorghiță: Nu avem în România cazuri de tromboză cauzată de vaccinul de la AstraZeneca

Valeriu Gheorghiță: Nu avem în România cazuri de tromboză cauzată de vaccinul de la AstraZeneca

Niciunul dintre cei aproape 400.000 de români care s-au vaccinat cu AstraZeneca nu a suferit tromboze, a declarat, joi seara, coordonatorul CNCAV, col. dr. Valeriu Gheorghiță, care le recomandă celor care au făcut prima doză să facă și rapelul cu acest vaccin.

Întrebat la Digi24 câți dintre cei 392.255 de români care s-au vaccinat cu prima doză de la AstraZeneca au făcut reacții trombotice, dr. Gheorghiță a spus că nu există raportate astfel de reacții adverse în România.

„Noi nu avem reacții, evenimente trombotice raportate. Nu avem în România cazuri de tromboză cauzată de vaccinul de la AstraZeneca”, a declarat coordonatorul CNCAV.

ADVERTISING

Totuși, acesta a precizat că sunt foarte puține persoane în România care au făcut ambele doze de AstraZeneca.

„Vorbim despre câteva zeci care au făcut deja cea de-a doua doză. În acest interval, între 4 și 8 săptămâni. Reamintesc faptul că demararea celei de-a doua doze se va efectua după data de 14 aprilie, când se împlinesc 8 săptămâni de la momentul administrării primelor doze în România”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Potrivit coordonatorului CNCAV, datele medicale actuale susțin că după cea de-a doua doză nu se anticipează o reacție.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pe de altă parte, acesta a admis că ”noi trebuie, de asemenea, să luăm în calcul nu doar datele din România, ci datele de la nivel european, care sunt mult mai reprezentative”.

”Vorbim de peste 34 de milioane de persoane vaccinate în Marea Britanie și Europa și au fost raportate și analizate în detaliu circa 222 de cazuri de asemenea evenimente trombotice”, a explicat medicul.

România a decis să continue vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate categoriile de vârstă, deși Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a confirmat, miercuri, că există o legătură strânsă între vaccinarea cu AstraZeneca (Vaxzevria) şi formarea de cheaguri de sânge, iar acest lucru ar trebui menționat pe prospect ca un efect secundar.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇