Publicația britanică The Guardian face o radiografie a situației pandemiei de Covid-19 din Europa, menționând printre altele că România și Bulgaria sunt statele UE cu cele mai scăzute rate de vaccinare.
„A fost aproape ca și cum pandemia nu s-ar fi întâmplat niciodată” – așa începe reportajul. În Köln, mii de petrecăreți îmbrăcați în costume s-au înghiontit unii pe alții în timpul numărătoarei inverse până la începutul sezonului anual de carnaval, pe 11 noiembrie, la ora 11:00.
Similar, la Paris, barurile și cluburile au fost deschise până târziu și s-au umplut, miercuri, până la refuz, Ziua Armistițiului fiind sărbătoare națională. În Amsterdam, business ca de obicei, cu cafenele pline în Leidseplein.
Dar, în loc să anunțe începutul unui sezon de sărbători care culminează cu Crăciunul și Anul Nou, aceste nopți ar putea fi, de fapt, doar un ultim refugiu, căci un nou val de Covid-19 se răspândește în Europa, scrie The Guardian.
Deja șase orașe olandeze au anulat paradele populare care, spre bucuria copiilor, marchează sosirea anuală a Moșului Sinterklaas în acest weekend, iar celebrele târguri de Crăciun din Germania ar putea fi anulate şi ele.
„Nu vă puteți imagina stând la piață bând vin fiert în timp ce spitalele sunt pline și se luptă pentru ultimele resurse”, a declarat săptămâna trecută liderul Saxoniei, Michael Kretschmer, îndemnând guvernul federal să facă apelul dificil și să implementeze noi restricții.
Pe măsură ce Olanda a devenit sâmbătă prima țară din vestul Europei care a impus, în ultimele luni, un lockdown parțial, Berlinul interzice accesul în restaurante celor nevaccinați, iar Franța se luptă pentru a-și îmbunătăți campania de stimulare a vaccinării, iată că Europa se află din nou în centrul pandemiei.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), infecțiile cu noul coronavirus pe Bătrânul Continent au crescut cu 7%, iar decesele cu 10% în ultima săptămână, devenind singura regiune a lumii în care cazurile și decesele cresc în mod constant.
Aproape două treimi din noile infecții la nivel mondial – aproximativ 1,9 milioane – au fost în Europa, a spus OMS, marcând a șasea săptămână consecutivă în care răspândirea virusului a crescut pe continent, mai multe țări confruntându-se cu al patrulea sau chiar al cincilea val al pandemiei.
Cu excepția Europei Centrale și de Est, unde acoperirea vaccinală este semnificativ mai mică, internările în spital și decesele rămân în general mult mai scăzute decât acum un an, iar diferențele naționale în ceea ce privește măsurile preventive fac dificilă tragerea unor concluzii generale, notează The Guardian.
Totuși, experții sunt de acord într-o privință: vaccinarea insuficientă, scăderea imunității în rândul persoanelor inoculate devreme și nemulțumirea crescândă față de măști și distanțare socială, după ce guvernele au relaxat restricțiile în timpul verii, sunt cele mai probabile cauze ale noului val.
„Mesajul nostru a fost întotdeauna acesta: fă totul”, a spus săptămâna trecută Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa.
„Vaccinurile fac ceea ce au promis companiile producătoare: prevenirea formelor severe de boală și, mai ales, a mortalității. Doar că ele sunt cel mai puternic atu al nostru numai dacă sunt utilizate împreună cu măsurile preventive”, a avertizat acesta, potrivit sursei citate.
Utilizarea vaccinurilor pe continent este cea mai mare în sudul Europei: Portugalia, Malta și Spania au vaccinat cu schema completă peste 80% din populația lor, iar Italia nu este departe cu 73%, potrivit cifrelor publicate de OurWorldInData.
Totuși, Trieste, unde au avut loc luna trecută proteste majore față de certificatul verde italian – cel mai dur din Europa, care le cere lucrătorilor să prezinte dovada vaccinării, imunității sau a unui test negativ recent pentru a merge la locul de muncă – a înregistrat dublarea cazurilor zilnice. „Ne-am întors la zilele întunecate ale pandemiei”, a spus șeful uneia dintre unitățile de terapie intensivă a orașului, săptămâna trecută, după o creștere rapidă a internărilor în spitale, dintre care 90% erau persoane nevaccinate.
Olanda, Franța și Germania, unde rata vaccinării este cu doar câteva puncte procentuale mai mică, au început să înregistreze și ele o creștere a infecțiilor
Olanda, care a vaccinat complet 73% din populația sa, a intrat sâmbătă într-o izolare parțială de trei săptămâni, închizând baruri, restaurante și magazine esențiale de la ora 20:00, magazine și servicii neesențiale de la ora 18:00 și limitând întâlnirile la domiciliu la patru oaspeți, după noi recorduri negative.
Aproape 69% din populație este, de asemenea, complet vaccinată în Franța, potrivit OurWorldInData. Aici, un permis de sănătate care să arate dovada vaccinării, recuperării sau un test negativ e necesar pentru a intra în magazine, baruri și restaurante, pentru a urca într-un avion sau a lua un tren de lungă distanță încă din vară, iar măștile rămân obligatorii în spațiile publice interioare – dar cazurile noi sunt pe un trend crescător.
„Ceea ce trăim în Franța este clar începutul celui de-al cincilea val”, a spus ministrul Sănătății, Olivier Véran, săptămâna trecută, deoarece media pe șapte zile a cazurilor noi, deși încă relativ scăzută, a urcat în mod constant.
Germania, unde 66,5% din populație este complet vaccinată, se află în pragul unui al patrulea val care ar putea fi cel mai sever de până acum, înregistrând cele mai mari rate zilnice de infecție din ultimii doi ani.
Șeful Agenției germane de control a bolilor a avertizat că secțiile de terapie intensivă se confruntă cu o criză fără precedent, spunând că țara se află la „cinci minute până la miezul nopții”, în timp ce regiunile cele mai afectate iau în considerare un lockdown.
De luni, la Berlin, doar persoanele care au fost vaccinate sau s-au recuperat recent din boală vor avea voie să viziteze restaurante, cinematografe și saloanele de înfrumusețare. Ministrul federal al Sănătății, Jens Spahn, a propus vineri reguli similare pentru intrarea la evenimente publice.
Christoph Spinner, medic la spitalul Rechts der Isar din München, a pus la îndoială dacă chiar și aceste măsuri ar fi suficiente. „Ceea ce avem nevoie acum este o acțiune concertată și strictă din partea guvernului - și nu sunt sigur că avem asta în prezent”, a spus acesta pentru The Observer.
La spitalul său, aproximativ trei sferturi dintre bolnavii cu o formă severă de COVID erau nevaccinați. Dintre aceștia, aproximativ jumătate aveau afecțiuni preexistente.
Cu cea mai scăzută rată de inoculare (62,8%) și cea mai mare rată de infecție (mai mult de 1.000 de cazuri zilnice la un milion) din aproape toate țările vest-europene, Austria urmează să impună restricții pentru persoanele nevaccinate în cele două regiuni cele mai afectate săptămâna aceasta - și ar putea merge mai departe cu măsuri similare la nivel național.
Cancelarul Alexander Schallenberg a declarat vineri că persoanelor nevaccinate din regiunile Austria Superioară și Salzburg li se va permite să plece de acasă doar din motive specifice, cum ar fi cumpărături sau vizite la medic.
România și Bulgaria, codașele UE la vaccinare
The Guardian notează că, în Europa Centrală și de Est, „sărăcia, insuficienta educație pentru sănătate și dezinformarea s-au combinat cu o neîncredere în instituțiile guvernamentale și de stat pentru a produce cele mai scăzute niveluri de utilizare a vaccinurilor din Europa”.
Drept urmare, nouă țări din Europa Centrală și de Est se află în prezent în topul națiunilor din UE cu cele mai mari 10 rate zilnice de deces cauzate de coronavirus. România și Bulgaria sunt în frunte, cu aproximativ 22 la un milion - de peste 30 de ori mai mult decât ratele de deces din Franța, Spania și Portugalia.
În ciuda rezervelor mari de vaccinuri, doar 34,5% dintre locuitorii României au făcut schema completă de vaccinare și 23,04% dintre bulgari.
Ambele state au impus recent restricții mai dure, în timp ce Letonia, un alt stat cu rate mici de vaccinare, a impus la mijlocul lunii octombrie un lockdown de patru săptămâni. Cehia, Slovacia și Rusia au înăsprit, de asemenea, măsurile.
Întrebarea pe care o pune The Guardian este dacă țările pot înfrâna acest ultim val fără a fi nevoie să recurgă la blocaje la scară largă. Experții spun că răspunsul este „probabil da” – măsuri precum distanțarea, măștile și certificatele de vaccinare pentru accesul în locurile interioare vor fi vitale pentru a evita un lockdown total.
„Dacă unul dintre aceste lucruri lipsește, vom vedea situații precum cele pe care le vedem acum în multe țări europene”, a spus Antonella Viola, profesor de imunologie la Universitatea din Padova din Italia, pentru sursa citată.