Testele pentru anticorpii la COVID 19 - cum se fac şi cât costă

Testele pentru anticorpii la COVID 19 - cum se fac şi cât costă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Testele pentru depistarea anticorpilor la noul coronavirus reprezintă o oportunitate de business pentru companiile medicale în acest moment, care deja au pus pe piață o serie de astfel de teste ce pot fi realizate cu ușurință acasă.

Efectul psihologic al pandemiei de Covid-19 i-a făcut deja pe români să cumpere cele câteva bucăți recent intrate de piață, chiar daca ele nu au obținut certificare de la Agenția Națională a Medicamentului, scrie Ziarul Financiar.

Preţurile variază între 50 şi 138 de lei, potrivit ofertelor analizate de ZF, iar procedura este similară cu cea de la testele pentru glicemie.

ADVERTISING

„Le-am luat şi noi pentru că am avut solicitări, nu prea se găsesc deocamdată. Tipul acesta de boală produce efecte la nivel psihologic, în momentul în care afli de cineva că are coronavirus, ajungi să mimezi şi tu simptomele.

Cred că vor fi mulţi care au dubii şi vor încerca testele. Cred că pentru o perioadă va fi o explozie a interesului pentru testele acestea. Testul va costa 70 de lei în medie‚“ a spus Paul Negoiţă, managerul farmaciilor Iris Pharm pentru ZF.

Și compania Trade & Procurement Solutions Ltd. promovează kiturile de autotestare pentru anticorpi pe Facebook

ADVERTISING
https://www.facebook.com/tradeprocurement/posts/3110355955685854

Testele rapide promovate de această companie se numesc Core tests şi pretind că ar avea o accurateţe de 97% la depistarea anticorpilor de Covid-19. Preţul pentru un astfel de test este de 50 de lei.

Și compania Ok Medical, care s-a făcut remarcată prin centrul de testare din parcarea Băneasa Shopping City, are astfel de teste pe care le vinde cu 138 de lei.

”Acesta este un test complementar, recomandat pentru detectarea calitativă a anticorpilor. Orice rezultat pozitiv al testului ar trebui confirmat în continuare prin alte metode. În urma studiului clinic, producătorul a raportat următoarele rezultate pentru IgM/IgG: Sensibilitate 97,6%; Specificitate 100%; Acurateţe 98,8%”, se arată pe site-ul Ok Medical.

ADVERTISING

Și, totuși, Agenţia Naţională a Medicamentului a declarat pentru ZF că nu are ”cunoştinţă de existenţa unor produse care să deţină certificat de conformitate emis de un Organism Notificat”.

Cu alte cuvinte, nefiind testate de autoritățile europene sau de autoritățile naționale, testele nu au încă un certificat de conformitate, deci nimeni nu poate garanta că te poți baza pe rezultatele lor.

Citește și:

Încă un studiu arată că anticorpii COVID-19 nu se menţin în corp mai mult de câteva luni. Slabe speranțe pentru un vaccin eficient

Secretele testelor Sars Cov 2: Omul sau mașina? De unde apar erorile – Interviu cu medicul care a făcut primul în România teste COVID

Landul german Bavaria va oferi teste COVID-19 gratuite pentru toată populaţia. Decizia nu e aprobată de guvernul federal


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇