Un studiu realizat la respectabila Universitate Oxford a ajuns la concluzia că mierea este mai eficientă decât multe dintre tratamentele convenționale pentru tuse, nas înfundat și dureri de gât.
Iar poate cel mai mare avantaj al său este că e ieftină, la îndemână și, practic, nu are efecte secundare (câtă vreme nu este administrată copiilor cu vârste mai mici de un an).
Potrivit oamenilor de știință de la Universitatea Oxford, medicii o pot prescrie ca alternativă eficientă la antibiotice, mai cu seamă că acestea nu sunt întotdeauna eficiente, relatează The Guardian.
Mierea e folosită de multă vreme ca remediu pentru răceli și tuse. Însă eficiența ei pentru infecțiile tractului respirator superior, mai ales în cazul adulților, nu a fost analizată explicit.
Totuși, căutând prin studiile realizate până acum, oamenii de știință au observat că mierea și produsele care o conțineau (antihistamice, expectoranți, bomboane pentru tuse și calmante) erau mai eficiente pentru simptomele amintite decât medicamentele tradiționale.
Vezi și De ce ar trebui să bei apă de la robinet. Un studiu cu rezultate surprinzătoare
Acestea au fost comparate în cadrul a 14 studii clinice, realizate pe aproape 2.000 de subiecți de diferite vârste.
S-a observat că mierea era eficientă mai ales în ceea ce privește frecvența și severitatea tusei. Două dintre studii au ajuns la concluzia că simptomele au durat cu două zile mai puțin atunci când în scenă a intrat mierea.
Pentru infecțiile tractului respirator superior se prescriu de obicei antibiotice, însă pentru că aceste infecții sunt virale, antibioticele sunt „ineficiente și nepotrivite”, spun autorii studiului. Mierea nu e doar o alternativă, ci un tratament mai potrivit.
Citește și Banala răceală pregăteşte sistemul imunitar pentru a recunoaşte COVID-19 (studiu)