Un studiu făcut de cercetători americani și egipteni a ajuns la concluzia că există o corelare, la pacienții cu boli de inimă, între igiena orală și severitatea simptomelor de Covid.
Totodată, pacienții cardiaci care fac Covid și au o igienă orală precară se și recuperează mai greu după boală, potrivit Cath Lab Digest.
Cavitatea bucală este un potențial rezervor pentru agenții patogeni care afectează sistemul respirator. Studii anterioare au arătat că există o legătură între igiena orală precară și un nivel mai ridicat al inflamațiilor și al bolilor cardiovasculare.
Astfel, acest nou studiu a urmărit să afle dacă e o legătură și cu Covidul. Au fost analizate situația stomatologică a pacienților, severitatea simptomelor Covid, nivelul de proteină C reactivă (o proteină produsă de ficat ce apare în sânge atunci cand în organism există o inflamație acută) și durata recuperării după Covid.
”Țesutul bucal poate acționa ca un rezervor pentru Sars-CoV-2, astfel că recomandăm o igienă orală bună, cu atât mai mult atunci când treceți prin boală.
Lucruri simple, ca periatul zilnic, vizite regulate la dentist și folosirea apei de gură antimicrobiene ar putea ajuta în evitarea unei forme severe de Covid”, a declarat medicul Ahmed Mustafa Basuoni, consultant în cardiologie la Universitatea din Cairo și conducător al acestui studiu.
Cercetarea a fost făcută pe pacienți egipteni cu boli cardiace și care aveau un test PCR pozitiv pentru Covid. Pacienții care nu aveau grijă de igienă orală aveau nivelul de proteină C reactiva ridicat, deci și simptome mai severe și au avut o recuperare lentă.
Citește și: