Soluția Ministerului Sănătății pentru mai multe paturi ATI Covid: Amânarea intervenţiilor chirurgicale care nu sunt urgenţe

Soluția Ministerului Sănătății pentru mai multe paturi ATI Covid: Amânarea intervenţiilor chirurgicale care nu sunt urgenţe
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovan afirmă că, în urma discuţiei avute sâmbătă seară de Ministerul Sănătăţii cu managerii unor spitale şi cu reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, s-a ajuns la concluzia că se va recomanda amânarea intervenţiilor chirurgicale care nu reprezintă urgenţe, în perioada următoare, pentru ca mai multe paturi ATI să poată fi alocate terapiei COVID.

„A fost o discuţie, sâmbătă seară, cu managerii mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară, inclusiv cu reprezentanţi ai DSU. (…) Şi practic s-a discutat în acel context despre măsurile suplimentare pe care trebuie să le luăm, pentru că este o situaţie de criză de care trebuie cu toţii să fim conştienţi.

ADVERTISING

Pe de o parte, în infecţia COVID creşte foarte mult necesarul de oxigen, astfel încât consumul este enorm, este incomparabil cu tot ceea ce s-a consumat înainte de debutul pandemiei, iar pe de altă parte pacienţii sever pe care îi avem acum în supraveghere necesită, mulţi dintre ei, terapie intensivă, astfel încât această decizie de a lăsa deoparte deocamdată doar cazurile de operaţii elective programate care nu sunt urgenţe vine în ajutor mai ales din punct de vedere al spaţiului de ATI al pacienţilor COVID, pentru că un pat de terapie intensivă sau un pat de terapie acută poate să fie acel pat care pentru un pacient poate să semnifice diferenţa dintre viaţă şi moarte şi poate să-i dea o şansă suplimentară la supravieţuire”, a explicat decizia secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, luni seară, la Digi 24.

ADVERTISING

Urmează formalizarea deciziei

Moldovan a precizat că o decizie în acest sens va fi formalizată printr-un ordin al comandatului acţiunii.

"Ceea ce vreau să asigur însă populaţia este că urgenţele, pacienţii oncologici care au un timing foarte strict pentru intervenţii chirurgicale şi care trebuie să se opereze într-un anumit moment nu vor fi afectaţi pentru că sunt clar urgenţe şi aceşti pacienţi.

De asemenea, gravidele reprezintă urgenţe, încercăm să prioritizăm urgenţele în detrimentul intervenţiilor chirurgicale mici, programabile, cronice, care nu reprezintă o urgenţă. Şi în plus, aceşti pacienţi cred că nu-şi doresc neapărat să fie acum într-un spital care poate să se aglomereze mult cu cazuri cu diferite patologii.

ADVERTISING

Este un moment în care şi pacienţii cu afecţiuni cronice îi rugăm să înţeleagă acest demers pentru că, de fapt, încercăm să favorizăm acolo unde este urgenţa mai mare şi unde este gravitatea mai mare”, a explicat Moldovan.

Aceasta a catalogat situaţia drept "alarmantă”, precizând că formele de boală sunt "absolut diferite de ce s-a observat până acum, cu evoluţie rapidă şi nu favorabilă”.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇