Solidaritatea Sanitară afirmă că 30.000 de lucrători din sănătate au fost infectați cu noul coronavirus, nu 6.000, cât arată cifrele oficiale

Solidaritatea Sanitară afirmă că 30.000 de lucrători din sănătate au fost infectați cu noul coronavirus, nu 6.000, cât arată cifrele oficiale

Circa 10% dintre lucrătorii din sănătate participanţi la un studiu realizat de Federaţia Solidaritatea Sanitară au indicat că au fost deja infectaţi SARS-CoV-2, procentul fiind în cea mai mare măsură aplicabil medicilor şi, mai ales, asistentelor medicale, conform unui comunicat remis.

Rezultatele studiului pe tema „Impactul pandemiei COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate” au fost obţinute în cadrul unei cercetări bazată pe un chestionar ce a evaluat percepţia salariaţilor.

"În măsura în care acesta este procentul real al lucrătorilor din sănătate care au fost infectaţi, am ajunge la un total de circa 30.000 de lucrători care au fost deja infectaţi SARS-CoV-2, în loc de 6.300 (numărul lucrătorilor cunoscuţi a fi fost infectaţi).

ADVERTISING

Asistentele medicale au ponderea cea mai mare din totalul lucrătorilor infectaţi şi au procentul cel mai mare de infectare dintre categoriile profesionale. 18,2% dintre respondenţii (113) care au declarat că au fost infectaţi au indicat că au făcut o formă gravă sau severă a bolii COVID-19", se menţionează în comunicat.

28% dintre respondenţi au spus că nu au fost testaţi

Potrivit sursei citate, aproape 28% dintre respondenţi au indicat că nu au fost testaţi SARS-CoV-2 (în condiţiile în care cred că ar fi fost cazul) şi doar 36% dintre respondenţi afirmă că au fost testaţi ori de câte ori a fost nevoie.

ADVERTISING

Totodată, circa 22% dintre respondenţi consideră că măsurile luate de unitate pentru siguranţa şi protecţia salariaţilor sunt insuficiente, iar 44,6% cred că sunt parţial eficiente. Doar 31% apreciază că sunt suficiente.

Disconfortul accentuat (circa 73%), creşterea timpului alocat fiecărei manopere (66%) şi îngreunarea comunicării cu pacienţii (63,7%) sunt principalele efecte ale echipamentelor individuale de protecţie.

Din punctul de vedere al ameninţărilor la adresa sănătăţii personale circa 55% dintre respondenţi au indicat că echipamentul individual de protecţie le generează deshidratare şi 36% au indicat dermatita de contact ca efect negativ al purtării echipamentului.

ADVERTISING

"Deşi Guvernul s-a angajat să limiteze la 3 ore activitatea continuă în acelaşi echipament individual de protecţie, 68,2% dintre respondenţi au indicat că nu beneficiază de acest drept asociat protecţiei muncii. De asemenea, 42% dintre respondenţi nu au beneficiat de drepturile privitoare la supravegherii copiilor.

36% dintre respondenţi consideră că le-ar fi utilă consilierea psihologică în această perioadă. 67% dintre respondenţi consideră că rolul social al profesiei s-a modificat suficient de mult în această perioadă pentru a necesita şi o modificare corespunzătoare a statusului social", se mai menţionează în comunicat.

Oficial, sunt 6.300 de cadre medicale infectate

Numărul de salariaţi din sănătate cunoscuţi a fi infectaţi până în data de 17 octombrie 2020 (data de finalizare a analizei), este de 6.300.

Raportarea distribuţiei procentuale (estimate) la numărul total de lucrători din sănătate cunoscuţi a fi infectaţi indică următoarea distribuţie: asistente medicale -50,15% (3.159), infirmiere şi îngrijitoare- 19,82% (1.249), medici - 16,89% (1.064), alte categorii profesionale -12,58% (793).

Cercetarea comandată de Federaţia "Solidaritatea Sanitară" a fost desfăşurată în Cadrul Centrului de Cercetare şi Dezvoltare Socială "Solidaritatea", având la bază un chestionar de opinie adaptat consultării publice , aplicat în perioada 24 septembrie-12 octombrie 2020.

Chestionarul s-a adresat tuturor categoriilor de salariaţi din sănătate, indiferent de forma de proprietate a unităţii în care-şi desfăşoară activitatea.

Au răspuns la invitaţia de a completa chestionarul 1.709 salariaţi, 1.130 dintre ei furnizând răspunsuri complete. Chestionarele cu răspunsuri incomplete au fost eliminate din prelucrarea finală, fiind reţinute în studiul final un număr de 1.130 chestionare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇