Majoritatea ţărilor din Europa rămân ”vulnerabile” pe perioada pandemiei de coronavirus, chiar dacă vaccinurile oferă speranţă, a declarat joi directorul regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge.
Deşi numărul infectărilor şi cel al deceselor asociate COVID-19 au scăzut în ultimele săptămâni, cifrele sunt „prea mari”, a afirmat Hans Kluge. El a subliniat că există „o linie subţire între speranţa unui vaccin şi un fals sentiment de siguranţă”, relatează dpa.
Ţările ar trebui să urmărească atent focarele de coronavirus şi răspândirea în comunitate a tulpinilor mai transmisibile, a precizat oficialul OMS, referindu-se la variantele descoperite în Marea Britanie şi Africa de Sud.
Începând de miercuri, 17 state şi teritorii din regiunea europeană a OMS au avut o incidenţă în 14 zile de peste 400 de cazuri la 100.000 de locuitori.
Relaxarea prea rapidă, periculoasă
În acest context, şeful OMS Europa a avertizat că relaxarea "prea rapidă" a restricţiilor riscă să pună în pericol "avansul obţinut cu greu".
"Deciziile de ridicare a restricţiilor sociale şi de sănătate publică trebuie susţinute cu date, pe baza evaluării epidemiologice şi a capacităţii sistemului de sănătate", a adăugat acesta.
În ceea ce priveşte statisticile privind vaccinarea, Kluge a precizat că 7,8 milioane de persoane au fost imunizate cu cele două doze de vaccin în 29 din cele 37 de ţări din Europa care au început vaccinarea, "echivalentul a doar 1,5% din populaţie".
"Vaccinarea grupurilor prioritare salvează deja vieţi", a subliniat oficialul OMS, adăugând că "amploarea implementării vaccinării este imensă, iar inoculările vor necesita timp".