Vaccinul Pfizer-BioNTech are o eficacitate de 94% împotriva cazurilor simptomatice de COVID-19, potrivit unui studiu de mare amploare realizat în Israel şi publicat miercuri.
Acesta a confirmat datele furnizate de studiile clinice ale producătorului şi rolul crucial al campaniilor de vaccinare în încheierea pandemiei de coronavirus, informează AFP.
"Este vorba despre prima dovadă validată de oameni de ştiinţă pentru eficacitatea unui vaccin în condiţiile din lumea reală", a declarat Ben Reis, unul dintre coautorii acestui studiu, care a fost publicat miercuri în prestigioasa revistă New England Journal of Medicine.
Până acum, eficacitatea unui vaccin a fost dovedită prin studii clinice realizate pe mii de persoane, dar nu în condiţii reale, care implică o mai mare varietate de persoane şi comportamente, dar şi provocări logistice precum menţinerea serurilor la temperaturi scăzute.
Britanicii au observat o scădere cu 70% a infecțiilor după prima doză de vaccin Pfizer
Peste un milion de persoane monitorizate
Studiul a fost realizat pe baza datelor obţinute de la 1,2 milioane de persoane monitorizate de una dintre cele mai mari organizaţii de sănătate din Israel (Clalit Health Services), între 20 decembrie 2020 şi 1 februarie 2021. În acest interval, varianta britanică a noului coronavirus circula deja în ţară, făcând aceste rezultate să devină încă şi mai interesante.
Aproape 600.000 de persoane care au primit vaccinul antiCOVID au fost "asociate" foarte riguros cu alte 600.000 care nu au fost imunizate şi care prezentau caracteristici foarte asemănătoare prin prisma unor factori precum vârsta, sexul, comorbidităţile şi locul de origine.
Comparând cele două grupuri, autorii cercetării au arătat că vaccinarea a redus cu 94% cazurile simptomatice de COVID-19, cu 92% cazurile grave ale bolii şi cu 87% spitalizările. Aceste procente se referă la protecţia obţinută la cel puţin şapte zile după administrarea celei de-a doua doze.
Efecte și înainte de a doua doză
Dar "un efect protector destul de consecvent a fost observat chiar şi înainte de a doua doză", a precizat Noam Barda, unul dintre cei doi autori principali ai studiului, vorbind despre o eficacitate de 57% pentru cazurile de COVID-19 cu simptome şi de 62% pentru cazurile grave.
De asemenea, vaccinul a avut o eficacitate de 72% în prevenirea deceselor de COVID-19 după prima doză, însă numărul mic al deceselor înregistrate în cadrul studiului a făcut ca acest procent să fie considerat mai puţin fiabil.
Eficacitatea a fost relativ constantă pentru toate grupele de vârstă, "inclusiv pentru persoanele cu vârste de peste 70 de ani", a precizat Ben Reis. În schimb, "avem indicii care ne arată că pentru persoanele care au multe boli (anterioare), vaccinul funcţionează având o eficienţă uşor mai scăzută".
Citește și: