Primul spital public din România unde se operează deja cu un sistem de chirurgie robotică da Vinci (Foto&Video)

Primul spital public din România unde se operează deja cu un sistem de chirurgie robotică da Vinci (Foto&Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa a recepţionat un sistem de chirurgie robotică da Vinci, achiziţionat cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, iar miercuri a fost efectuată prima operaţie, la 24 de ore de la sosirea echipamentelor.

Unitatea medicală a devenit, astfel, primul spital public din România unde acest sistem de chirurgie robotică este funcţional.

În momentul de faţă, spitalul are o singură echipă acreditată să folosească robotul da Vinci, cea de la urologie, însă urmează să fie specializaţi şi medici de la chirurgie generală, chirurgie toracică şi obstetrică-ginecologie.

robot Da Vinci
Foto: Facebook/Emil Radu Moldovan

Preşedintele CJ Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la spital, după finalizarea primei operaţii cu robotul da Vinci, că acesta reprezintă „un moment istoric”.

robot Da Vinci
Foto: Facebook/Emil Radu Moldovan

„Este un moment istoric pentru Spitalul de Urgenţă Bistriţa şi pentru sistemul medical public din România.

ADVERTISING

Astăzi s-a făcut deja prima operaţie pe acest sistem de chirurgie minim invazivă da Vinci, (...) sistem care, la momentul de faţă, este cel mai performant din lume.

Vom avea 11 colegi medici care vor opera, din mai multe specializări: urologie, chirurgie generală, chirurgie toracică şi obstetrică-ginecologie. Vom avea un departament de chirurgie robotică, care va fi coordonat de domnul doctor Răzvan Couţi, care va funcţiona în cadrul secţiei de chirurgie generală. Costul sistemului a fost de 3,5 milioane de euro", a spus Moldovan.

Publicată de Emil Radu Moldovan pe Miercuri, 20 noiembrie 2024

Radu Moldovan a adăugat că spitalul va fi sprijinit cu fonduri de la bugetul judeţean, astfel încât aceste operaţii de chirurgie robotică să fie gratuite pentru pacienţi, având în vedere că doar o parte din costuri sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, instituţie pe care preşedintele CJ o consideră "rămasă în 1900 toamna".

ADVERTISING

"Casa de Sănătate, nu numai pe chirurgie robotică, e rămasă în urmă cu foarte multe proceduri medicale, ea încă mai crede că spitalele se aerisesc cu deschiderea geamului, nu cu sisteme performante de curăţare a aerului şi de temperaturi controlate, dar va sosi momentul şi cred că acesta va fi unul dintre momentele în care va trebuie să facem discuţii foarte serioase, la nivel naţional, cu Casa, pentru că trebuie să-şi actualizeze şi ea tarifele pe care le decontează", a afirmat Moldovan.

Medicul care a efectuat prima operaţie cu robotul da Vinci, Răzvan Couţi, a precizat că beneficiarul a fost un pacient de 74 de ani, diagnosticat cu o tumoră la un rinichi, căruia i s-a efectuat o nefrectomie parţială, iar operaţia a durat aproximativ trei ore.

ADVERTISING

Potrivit lui Couţi, pentru început, sistemul de chirurgie robotică va fi folosit pentru o operaţie pe săptămână, pentru ca ulterior, după ce şi alţi medici se vor specializa, să se ajungă la câte două operaţii pe zi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇